Weber: Orbán a tűzzel játszik

2018.05.12. 19:33

Hosszasan beszélt Orbán Viktorról a holland De Volkskrant interjújában Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A német politikus szerint a magyar miniszterelnök a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, hiszen többek között a tudomány szabadsága forog kockán.

Weber szerint az olyan alapvető értékeket, mint a jogállamiség, a joguralom, a szabad sajtó és a demokrácia, mindenkinek tiszteletben kell tartania. "Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről" – idézi a Hvg.hu az egyik legnagyobb holland napilap interjúját.

A politikus leszögezte: ha a magyar kormányfő nem tartja be a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. "Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol" – mondta Weber, aki szerint Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy esetleg átlépi a vörös vonalat.

Mikor az újságíró visszakérdez, hogy a sokak által idegengyűlölettel vádolt Orbán nem lépte-e már rég át ezt a bizonyos vörös vonalat, amikor a kormány plakátjain menekültekkel és Soros Györggyel riogatott, Weber azt feleli, hogy szerinte a kampányt külön kell választani a valós politikai kérdésektől.

Webernek az ország déli határánál húzott kerítéssel sincs problémája. Emlékeztetett: Bojko Boriszov egykori bolgár miniszterelnök szintén kerítést épített a bolgár-török határra.

Meg kell védenünk a határainkat, ha szükséges, kerítést kell építenünk

– mondja Weber, aki az interjúban megjegyzi, harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, és ezek közé sorolja Orbán jobboldali nacionalizmusát is.

A politikustól azt is megkérdezték, hogy a bevándorlásra veszélyként vagy lehetőségként tekint. Erre azt válaszolta: ma ez veszély, hosszabb távon pedig ki kell találni, mihez kezd Európa a menekültekkel. Szerinte mindenekelőtt az illegális migrációt kellene megállítani, utána következhet az elosztás kérdése.

Weber állítólag rendszeresen beszél Orbánnal, ezek a beszélgetések azonban egyre  hangosabbak, és kifejezetten nem szereti Orbánban, hogy a szavaival nekiront mindennek és mindenkinek, aztán szép csendben visszavonul. Úgy látja, folyamatos kommunikációra van szükség Magyarországgal és Lengyelországgal is, nem akarja, hogy Európa keleti és nyugati fele újra eltávolodjon egymástól.