Balog Zoltán búcsúzik: eredmények, sikerek, kudarcok és mulasztások

2018.05.17. 19:46

Balog Zoltán már április végén bejelentette, hogy nem fogja tovább vezetni az Emmit. Akkor a kormánylapnak úgy nyilatkozott, hogy neki voltak elképzelései, hogyan folytatná az Emmi élén, de azokat Orbán nem fogadta meg, így aztán javasolt maga helyett három embert, és elfogadott egy más munkát. Végül tényleg más került az Emmi élére helyette. Ma pedig egy Facebook-posztban búcsúzik hat éves miniszterségétől.

A poszt kifejezetten őszinte lett, van benne kudarc és mulasztás is, ráadásul mindenekelőtt Orbánnak köszöni a lehetőséget, majd pár sorral lejjebb annak is, aki a végső ítéletet mondja ki. És mindenkit arra kér, támogassák utódja munkáját. Aki az a Kásler Miklós lett, akiről itt írtunk bővebben.

2018. május 17-én búcsúzó miniszterként nagy és sok terhet teszek le. Ez az időszak 2012 és 2018 között eredményeket, sikereket, kudarcokat és mulasztásokat jelent

- írja Balog, majd a köszöneteket természetesen Orbánnal kezdi:

"Köszönöm mindenekelőtt miniszterelnök úrnak, hogy ezt a munkát 6 éven keresztül végezhettem."

"Két parlamenti választáson aratott győzelem egy minisztérium munkájának értékelésére csak feltételesen alkalmas. De az elmúlt évek eredményei mérhetők azok életében, akikért dolgozunk. S az is biztos, sokan segítettek abban, hogy a feladat ne „mission impossible” legyen. Köszönöm ezt a segítséget!" - szól a poszt, majd hívő emberként is köszönetet mond:

"Köszönöm elsősorban annak, Aki az örömöt, a jót, a bajt, a sikert, a kudarcot – az életet adja. Ő adja az áldást, és Ő mondja ki a végső ítéletet."

"Köszönöm azoknak a segítségét, akik munkatársként, közéleti tisztségviselőként, egyházi emberként, a kultúra szereplőiként, egyszerű polgárként, nemzetközi partnerként erősítettek, megajándékoztak a figyelmükkel, kritikus szolidaritásukkal, vagy csak egyszerűen – de a legjobb tudásuk szerint – elvégezték a munka rájuk eső részét. Köszönöm a távozásom alkalmából küldött személyes üzeneteket is. Megkövetek mindenkit, akinek adósa maradtam. Kérem, támogassák utódom munkáját! Bízom benne, hogy lesz még alkalmunk találkozni! Tisztelő üdvözlettel, Balog Zoltán"

32668999 1318147331662993 4839195160560533504 o
Fotó: Balog Zoltán / Facebook

- zárja posztját Balog, aki, mint azt tőle megtudtuk már a bejelentésénél is, a Polgári Magyarországért Alapítványt, a Fidesz pártalapítványának útját fogja egyengetni. 

Balog egyébként egy másik őszinte dolgot is hátrahagyott: az idők jelei vitairat-sorozat harmadik kötete és az azonos témában készült film bemutatóján arról beszélt, hogy nagy szükség volna valóságos, a kormányt teljesítménye, Magyarországot helyzete és lehetőségei alapján megítélő diskurzusokra.

jó lenne túljutni azon, hogy aki szimpatizál a kormánnyal, minden tagját "félistennek" tartja, aki pedig nem, úgy gondolja, hogy kizárólag "hülyék és gazemberek" vannak hatalmon

- mondta például. Szerinte Az idők jelei kötetek szerzői elvégezték ezt a munkát, "nem hallgatják el kritikus mondataikat", de ezekből a bírálatokból "érezzük a József Attila-i mondatot: "Érted haragszom, nem ellened". Megítélése szerint a 2018-as vitairat elmondja, mi várható ma el a közélet szereplőitől, az értelmiségtől, az egyházi közösségektől. A kötetről itt írtunk hosszabban.