Váratlan ellenzéki támadás Soros György ösztöndíjasai ellen

2018.06.06. 15:29
A párbeszédes Szabó Tímea azt javasolja, ne lehessen miniszterelnök, aki Soros-ösztöndíjas volt. De csak a fideszes propagandára akarja felhívni a figyelmet.

Némileg meglepő, lényegében Soros Györgyöt is támadó javaslatot nyújtott be szerda délután a parlamentben Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Szabó azt javasolja, hogy ne lehessen miniszterelnök az, aki Soros-ösztöndíjban részesült valaha. A módosítás, amely most került fel a parlament honlapjára, így hangzana:

(Miniszterelnöknek javasolható, illetve miniszterelnökké megválasztható minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy), kivéve aki Soros György által alapított szervezet ösztöndíjában részesült.

A javasolt összeférhetetlenségi szabály természetesen elsősorban Orbán Viktor ellen irányul, és arra kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy a Soros ellen kampányt folytató miniszter évtizedekkel ezelőtt maga is Soros-ösztöndíjas volt.

A módosítást nyilván nem fogja elfogadni a fideszes kétharmad, Kövér László feltehetően napirendre se tűzi, ráadásul első ránézésre alkotmányellenesen is diszkriminálna egy csoportot. Ám politikailag érdekes kérdés, hogy a Párbeszéd hogyan jutott arra, hogy Soros György ösztöndíjasait támadja. Szabó a javaslat indoklásában ironikusan ezt írta:

„A magyar kormány meggyőződése, hogy Magyarország szuverenitását külső hatalmak veszélyeztetik. Ebbe a körbe tartozik a 88 éves Soros György is szerintük, ezért javasoljuk, hogy a törvényhozás ne végezzen félmunkát, mutassuk meg a nemzet egységét és állítsunk meg, minden olyan szervezetet és magánszemélyt, akire valaha Soros befolyással lehetett és/vagy valamilyen módon finanszírozott.”

Megkérdeztük Szabót, hogy mi a célja a javaslattal. A frakcióvezető azt mondta az Indexnek, hogy nem számít a javaslat elfogadására, csak a kormánypropaganda és a gyűlöletpolitika abszurditására kívánjuk felhívni a figyelmet”. Hasonlóan ahhoz, amikor korábban képviselői szociális kártyát javasolt. A célja tehát annak bemutatása, hogy a kormány milyen szinten kelti a gyűlöletet társadalmi csoportok, civilek és egy 88 éves ember ellen. És innen már csak egy ugrás, ne álljunk meg félúton, hogy akinek köze volt Soros Györgyhöz, ne tölthessen be fontos közjogi pozíciót.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.