Felmentették a férjét megölő szegvári asszonyt

2018.06.12. 16:11

 Felmentette a férje életét tizennyolc évvel ezelőtt kioltó szegvári nőt az emberölés vádja alól kedden a Szegedi Törvényszék – írta az MTI annak az ügynek a kapcsán, amelyet egy hónappal az elévülés előtt vettek elő újra a rendőrök tavaly nyáron. A nyomozást vádemeléssel augusztusban zárták le.

A nő akkor beismerő vallomást tett, bár már akkor felmerült, hogy ez önmagában kevés lehet ahhoz, hogy elítéljék, hiszen sem a holttest, sem a gyilkos eszköz, sem más tárgyi bizonyíték nem került elő.

Az első fokú ítélet azonban a gyilkosság tényét nem vonta kétségbe, a bíróság szerint a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, amikor 2000 novemberében a férjét megölte egy szántóföldön,  rátámadt egy éjszaka a szántóföldön – az asszony vallomása szerint – egy pajszerrel.

A tinédzserkorban indult kapcsolat 2000-re válságba került – a F. Zoltán 1999-ben börtönben is ült vagyon elleni bűncselekményekért – az akkor már kétgyerekes asszony válókeresetet is benyújtott.

A helyiek elmondása alapján a férj nehezen viselte a börtönt, a családjától való távollétet és azt is, hogy felesége válni akar. Anyagi viták és féltékenységi jelenetek mérgezték kapcsolatukat, állítólag a férj tartozásokat is felhalmozott, de sokan ezzel együtt is, szorgos sokat dolgozó embereknek írták le a szántóföldekkel rendelkező, gazdaságot vivő házaspárt.

Helyiek egy szegvári kocsma előtt
Helyiek egy szegvári kocsma előtt
Fotó: Karip Timi

A gyilkosság napján az asszony az esti órákban Szentes külterületén bérmunkában szántott, amikor éjfél előtt megjelent az ittas férfi. A férj féltékenysége miatt kérdőre vonta a nőt, hajánál fogva kirántotta a traktorból, és többször megütötte – írta a per kapcsán az MTI.

„A vádlottnak sikerült visszaülnie a járműbe, majd az újra rátámadó férfit egy pajszervassal nagy erővel fejbe vágta. A sértettet összeesett, a vádlott megállapította, hogy a férfi meghalt, de ennek ellenére több alkalommal újra megütötte a szerszámmal. A vádlott a holttestet elásta a szántóföldön, később a pajszervasat a Tiszába dobta.”

Sosem gyilkosság ügyében, csupán eltűnés miatt, közigazgatási eljárás keretében vizsgálódott a rendőrség – az asszony azt állította, férje Németországba mehetett –, amikor az elévülési idő előtt egy hónappal ismét elővették az ügyet. 

A volt feleséget gyanúsítottként hallgatták ki, azután tett beismerő vallomást, hogy a poligráfos vizsgálaton kiderült, tudomása van a férjével történtekről. Vallomását azonban a bíróságon visszavonta.

Helyiek szerint a rendőrségnek abban is kutakodnia kéne, hogyan tudta az egyébként elismerten jó erőben lévő asszony eltüntetni férje 110 kilós holttestét. Más azt is tudni véli, hogy az akkoriban a környéken lefektetett földgázvezeték két méter mélyen húzott árokrendszerében rejthették el a holttestet.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt a vádlott bűnösségének kimondása érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport