Závecz: Távolodik a választás, egyre több a pártnélküli

2018.06.14. 16:21

A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát, akárcsak a múlt hónapban, állapította meg a Závecz Research (ZRI) legújabb, júniusi pártpreferencia-felmérésében. A Jobbik támogatókat veszített: májusban 15 százalékon állt, most 13 százalék támogatja. Az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék – egy hónappal ezelőtt együtt mérték őket, 7 százalékuk volt. A DK tábora 4 százalékos maradt. Az LMP-nek májusban 4, most 3 százaléknyi szavazója volt. A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP megközelíthetetlen: 55 százalékot kapna. A második helyen lévő Jobbik mindössze 17 százalékon áll. Az MSZP ebben az aktív szavazói körben 9, a DK 6, az LMP 5 százalékra számíthatna. A bejutási küszöbérték alatt, de említésre érdemes tábora három pártnak van: a Kétfarkú Kutyapárt 3, a Momentum és Párbeszéd 2-2 százalékos.

partok-tamogatottsaga-biztos-1200x900-2018.06
Fotó: Závecz Research

Figyelemre méltó, hogy múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százaléknak nem volt pártpreferenciája, most már 36 százaléknak nevezhető pártnélkülinek. A szavazópolgárok 6 százaléka, nagyjából

félmillió ember vonult passzivitásba vagy vált érdektelenné a pártok iránt.

Különösen a diplomások és a budapestiek fordultak el a politikától az elmúlt hetekben, közülük is az ellenzéki szavazók, akik kudarcként élik meg, hogy a szavazataik nem voltak elegendőek a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, és az ellenzéki együttműködéssel is elégedetlenek, ezért időlegesen eltávolodtak a pártoktól.

A távolságtartás a baloldali, liberális pártoknál inkább a kötődés lazulását jelenti (aktív szavazókból passzív támogatók lettek), a Jobbik esetében szavazóvesztést is. A kormánypárt sikeres választási szereplésében kulcsszerepet betöltő alacsony iskolázottságúak és községekben élők viszont továbbra is kitartanak április 8-i szavazatuk mellett. A Fidesz-tábor aktivitási szintje egyébként kiemelkedik a sorból, 78 százalékuk egy most vasárnapi választásra is elmenne, közölte a ZRI.