Leállították a Pozsonyi úti fák kaszabolását

2018.06.15. 09:34

Leállíttatta a munkálatokat és tárgyalásra hívta a lakókat a Főkert Zrt a Pozsonyi úti fák lombritkítása miatt - közölte a munkálatok ellen tiltakozó aHang csoport.

35077834 10157466529938272 5889289663427903488 n
Fotó: aHang

Pár nappal ezelőtt kezdték el visszavágni, ritkítani, gallyazni, kaszabolni a fákat, amely ellen a lakók erőteljes tiltakozásba kezdtek. Mint kiderült, a munkálatokat a Főkert végzi a fővárosi önkormányzat megbízásából és a helyi, XIII. kerületi önkormányzat tudta nélkül.

Kedd este az aHang kampányoldalon induló petíciót péntek reggelig 1100-an írták alá. Szerdán a kampányhoz csatlakozók tömeges levélküldő akció keretében üzenhettek is az illetékeseknek. Tóth József XIII. kerületi polgármester sajtóközleményben jelentette ki, hogy megérti és osztja a lakók aggodalmait és hogy tájékoztatást kér a Főkerttől.

Csütörtök reggel indult volna a faritkítási munka második etapja. A helyszínen megjelenő lakók és az aHang aktivistái leállították a munkagépeket.

"Mind a munkások, mind a helyszínre érkező munkavezető példásan kezelték a helyzetet, utóbbi kis sétára indult a lakókkal, hogy megmutassa, melyik fán milyen beavatkozást végeztek és miért.

A beavatkozások mértékéről és időzítésének helyességéről ugyan nem győzte meg a lakókat, de a gesztus és a kommunikáció módja arra mutatott rá, hogy lehet, kell párbeszédet folytatnia a Főkertnek és az önkormányzatoknak a lakókkal

- írta a tiltakozást vezető aHang.

A Főkert jelezte továbbá az aHang munkatársának, hogy hétfőn egyeztetésre hívják a lakókat, a munkálatok addig biztosan nem folytatódnak.

Drasztikusnak tűnik, de szakmailag indokolt

A Főkert ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy A Pozsonyi út Radnóti utca és Bessenyei utca közötti szakaszán lévő területen kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat végeztet. "A munkálatok célja az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése."

A Radnóti utca Pozsonyi út kereszteződésében lévő szakaszon a Főkert három darab japánakácon ifjítási munkákat végeztetett, melyet a fák egészségi állapota tett szükségessé. "Ezeket a drasztikusnak tűnő, ám de szükséges szakmailag indokolt beavatkozásokat a fák jól tolerálják. A beavatkozás során a beteg, elhalt, bekorhadt ágak eltávolítását, illetve a statikai okok miatt szükségessé váló ágak eltávolítását végzik el szakembereink. Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak."

A Főkert közölte, hogy sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokol. 

Korábban itt írtunk arról, hogy miért kell visszavágni a budapesti fákat.