Kitiltották a segwayeket a Várból is

2018.06.18. 18:44

Az első kerületi önkormányzat úgy határozott, hogy megtiltja több elektromos sporteszköz használatát a tulajdonában lévő közterelüteken található gyalogútjain és gyalogos övezetein.

Az előterjesztésben azt írják, hogy miközben egyre elterjedtem az elektromos közlekedési eszközök használata, azonban a gyalogosok csak korlátozottan tudják érzékelni ezeket, annyira halkak, ráadásul ahhoz képest meglehetősen nagy sebességgel tudnak közlekedni. Az előterjesztésben megemlítik, hogy nemrég egy segway ütközött össze egy gyalogossal a kerületben.

Az alábbi elektromos eszközök lesznek kitiltva az első kerület fenti útjairól:

A szabályozás nem vonatkozik a rendvédelmi szervekre és a mozgáskorlátozottakra.

Az első kerület ezzel követi az ötödik kerületet, ahol korábban a segway mellett a sátán legaljasabb kreálmányát, a beer bike-ot is kitiltották a környékről.

Sokaknak nem egyértelmű, hogy most akkor a járdáról is ki vannak-e tiltva ezek a fenti dolgok. Az előterjesztésben gyalogút szerepel, az pedig nem egyenlő a járdával. A gyalogút olyan önálló út, amely a gyalogosok közlekedésére szolgál és amin eddig is tilos volt bármilyen járművel közlekedni. A gyalogutat kör alakú kék táblán kézenfogva sétáló férfi és kislány figurája jelzi. A köznyelvben sétálóutcának nevezett terület pontos neve pedig gyalogos övezet, vagy zóna, táblája pedig ugyanilyen, csak alatta ZÓNA felirat látható.