Többé nem készülhet hangfelvétel a kormányülésekről

D MTI20180518010
2018.06.20. 12:59

Változik a kormány üléseinek dokumentálása, azok ugyanis többé nem rögzíthetők hangfelvételen. Az erről szóló javaslatot a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatba sikerült elrejteni.

A kormány üléseinek rögzítéséről a 2010 évi XLIII. törvény rendelkezik, ennek 17. §-a mondja ki, hogy az ülésekről hangfelvétel készül. A Semjén Zsolt által jegyzett, kedd este beterjesztett törvényjavaslat 41 §-a szerint ez a rendelkezés hatályát veszítené.

A kormányülésekről továbbra is készülne összefoglaló. Mivel a felvételek nyilvánosságra hozatala eddig is a miniszterelnök belátására volt bízva, a helyzet annyiban változik, hogy

az üléseken elhangzottak szó szerint már soha lesznek megismerhetők.

A változás lényegében csak törvényi szintre emeli az eddigi gyakorlatot. Ugyanis hiába rendelkezik a még hatályos törvény a fent ismertetett módon, egy 2010-es kormányrendelet szerint hangfelvétel csak a kormányülések végén, az összefoglaló készítése céljából készülhetett. Az ülés vége előtt felvétel készítését csak a miniszterelnök engedélyezhette.

A rendelet miatt az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András 2011-ben az Alkotmánybírósághoz fordult. Az ombudsman indítványát az AB a testületre vonatkozó jogszabály változása miatt sosem bírálhatta el.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével (j4) megtartotta alakuló ülését Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában 2018. május 18-án. Balról jobbra: Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter (takarásban), Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor, Bíró Marcell, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Nagy István agrárminiszter. Fotó: Szecsődi Balász / MTI.