Beadták a hajléktalanokat kitiltó törvénytervezetet

2018.06.27. 12:17

A szabálysértési törvény módosításába csomagolja a kormány a hajléktalanok köztéri kitiltását, a parlament honlapján már olvasható tervezet (pdf nyílik) szerint a mostani szabályozást, mely szerint világörökségi részeken, illetve az önkormányzat által kijelölt területeken tilos az "életvitelszerű közterületi tartózkodás", felváltja az, amely szerint mindez általánosságban az összes közterületen lesz tilos. 

Aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem megy el onnan, az szabálysértést követ majd el. A helyszín elhagyásának minősül az is, ha a hajléktalan bemegy egy szállóra, avagy jogászul "együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében". 

A szankció is szigorodik a hatályos szabályokhoz képest. Most közérdekű munka szabható ki, és ha ezt nem vállalja a hajléktalan, pénzbírság jön. Ha fél éven belül harmadszor kapják el, akkor elzárás büntetés szabható ki.

Az új szabály szerint viszont első körben ugyanúgy közérdekű munka szabható ki, de ha a hajléktalan ezt nem vállalja, elzárás jön.

A köztéren élés miatt az új törvénytervezet szerint pénzbírság nem szabható ki, tettenéréskor helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

Az új törvénymódosítás szerint az önkormányzatok 2018. október 15-ig hatályon kívül helyezik az önkormányzati rendeleteiket, amelyekben kijelölték, hogy hol jogellenes az "életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás".

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Beadták a hajléktalanokat kitiltó törvénytervezetet

Közérdekű munka lesz a büntetés, ha ezt nem vállalja, elzárás jön.

1669 · Jun 27, 2018 12:17pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments