Áder nem szólt hozzá, aláírt mindent

2018.06.28. 15:48

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent az alaptörvény hetedik módosítása valamint az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag, miután Áder János államfő aláírta azokat.

A köztársasági elnök a jogszabályok aláírásával kapcsolatban ezúttal nem tett nyilatkozatot. Korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása.

Az alaptörvény ugyanis nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje. (Kivéve persze, ha eljárási hibát észlel a módosítások elfogadásánál.)

Áder János akkor idézte az alaptörvényt, amely szerint a köztársasági elnök az alaptörvényt vagy annak módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését. Ezúttal semmilyen kommentár nem érkezett a köztársasági elnöktől.

A hetedik módosítás a következő témaköröket érinti:

  1. az illegális bevándorlás elleni küzdelmet: bekerült az alaptörvénybe, hogy „idegen népesség nem telepíthető be";
  2. a keresztény kultúra védelmét: bekerült, hogy minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme";
  3. a gyülekezési jog korlátozását: bekerült, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével";
  4. a hajléktalanság megtiltását: mostantól tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás" , illetve bekerült, hogy az állam mellett az önkormányzatok is törekednek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani;
  5. a közigazgatási bíróságok létrehozását: A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben". Ez azt is jelenti, hogy nem a Kúria mondja majd ki a végső szót az egyes közigazgatási vitákban.

Az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag az illegális bevándorlásról szól.

  • Ez alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. Aki ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 
  • A "Stop Soros" változtatott továbbá az államhatárról szóló törvényen, amely így kimondja: azok, akik határvédelemmel és államhatár rendjével összefüggő bűncselekmények elkövetése miatt eljárás alatt állnak, nem tartózkodhatnak a határvonaltól számított 8 kilométeres sávban. 

Az Országgyűlés mindkét előterjesztést a múlt héten fogadta el. Emlékezetes, a Fidesz-KDNP képviselői mellett ezeket a Jobbik is megszavazta. Az MSZP és az LMP nem nyomot gombot, a Párbeszéd nemmel szavazott, a DK bojkottálta a szavazásokat.