12 év börtönt kapott a gyermekét agyonverő nő

2018.07.05. 14:35 Módosítva: 2018.07.05. 14:35

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélt a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön, első fokon egy nőt, aki 2016 októberében megölte a gyermekét. Az ítélet az új büntetőeljárási törvény (Be.) miatt mindössze fél nap alatt megszületett – közölte a törvényszék az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a nő a napi megélhetési gondok miatt ideges volt, nem volt türelme a gyerekneveléshez. A kiskorú gyermek gyakran sírt, kevésbé volt szófogadó, ezért anyja több alkalommal megütötte. Ettől a gyermek szédült és fejfájással járó sérüléseket szenvedett, sokszor pedig bódultnak tűnt.

A vádlott 2016. október 30-án, amikor a gyermek sírással kezdte a napot, felkapta őt és a padlóra dobta, majd amikor még jobban sírni kezdett, megragadta és nagy erővel a földhöz csapta.

 A gyerek beütötte a fejét a vékony szőnyeggel fedett csempébe és elvesztette az eszméletét. Anyja mosdatni kezdte, de mivel a gyerek nem tért magához, kihívta a mentőket, akiknek azt mondta, hogy a gyermek a

hisztitől ájul be

A gyermeket nem tudták újraéleszteni. A korábbi bántalmazásoknak a halál bekövetkezésében nem volt szerepük.

A Budapest Környéki Törvényszék különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és folytatólagosan, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt12 év börtönbüntetésre ítélte a nőt.

A védő enyhítésért fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

A vasárnap hatályba lépett büntetőeljárási törvény egyik új eleme az úgynevezett előkészítő ülést, aminek célja az ügymenet gyorsítását célzó "egyezség", ami arra ad lehetőséget, hogy ha a vádlott beismerő vallomást tesz, akkor az ügyészség, a vádlott és a védő egyezséget köthessen a jogkövetkezményekről, a büntetésről. Az egyezség során az ügyészség és a védelem konkrétan arról állapodik meg, hogy ha a vádlott lemond a nehézkes, hosszadalmas bizonyítási eljárásról, akkor cserébe milyen enyhébb büntetést kaphat. A bíróság a másodfokú eljárás végéig az új Be.-re figyelemmel letartóztatás helyett bűnügyi felügyeletet rendelt el a vádlott ellen.