Hatástalanították a dunai bombát

Snapseed
2018.07.05. 08:41 Módosítva: 2018.07.05. 15:41

Helyszíni tudósítónk szerint lassan haladt annak az öt épületnek a kiürítése, amit a Dunában talált bomba kiemelése miatt reggel 8-ra ígért be a rendőrség. Tíz órára sikerült kiüríteni a biztonsági zónát, búvárok megkezdték a bomba kiemelését, fél 12-re pedig már hatástalanították, gond nélkül.

A tűzszerészek egy 100  kilós szovjet gyártmányú világháborús, romboló légibombát hoztak felszínre. Gyújtószerkezetét néhány perc alatt kiszerelték, azt és a bombatestet az újpesti hadikikötőbe szállították. Onnan egy speciális tűzszerész teherautóra kerül, és azzal a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre – közölte az MTI.

Korábban arról tájékoztatták az Indexet a tűzszerészek, hogy a bomba típusától, állapotától függően vagy a hajónál a vízen, vagy elszállítva hatástalanítják majd, vagy az is lehet, hogy a helyszínen felrobbantják. De ha a robbantanak is, a víz alatt fognak, "senki ne számítson többre néhány buboréknal", mondta lapunknak a kiemelést vezető tiszt.

A bomba sorsáról végül a felszínre emelés és tűzszerészek vizsgálata után sikerült dönteni, fél 12 után valamikel hatástalanították a szerkezetet. Ezután megnyitották az utakat, a lakosokat visszaengedték a korábban kiürített házakba, helyreállt a forgalom.

A lezárásokra és a kiürítésekre azért van szükség, mert civil búvárok egy autó mentése közben egy szovjet bombát találtak a Duna medrébe fúródva. Először kedd reggelre hirdette meg a rendőrség a lezárásokat, de aztán ebből nem lett semmi, ugyanis a Magyar Honvédség tűzszerész búvárai több mint félnapos kutatás után találták meg  a feltehetőleg 100 kilós robbanótestet.

A rendőrök fél 9-kor érkeztek meg a bombához legközelebbi Várkert rakpart 16-17. két lépcsőházához, húsz perccel később tíz lakó már elhagyta a házat. De négy fiatal még az erkélyen szelfizik, háttérben a bombaszedő hajóval. Az egyik távozó lakó azt mondta, elmennek kirándulni, de nem tudják, mikor jöhetnek vissza, mert azt senki sem mondta nekik.

Órákra lezárták a partot

A hatástalanítás és az elszállítás idején tervezetten lezárták az Erzsébet hidat, a Döbrentei teret, a Szent Gellért teret, a budai és pesti rakpartokat a Szabadság híd és a Lánchíd között, a Kossuth Lajos utcát és a Hegyalja utat.

A lezárások idején az érintett BKK járatok módosított útvonalon közlekedtek:

  • a belvárosi szakaszon nem jár a 2-es villamos, 
  • a budai fonódó villamosok vonalán a 19-es és 56A villamosok nem közlekednek a Szent Gellért rakparti szakaszon, valamint módosított útvonalon, az Alkotás úton át viszi a 41-es villamos az utasokat,
  • az Erzsébet hídon járó autóbuszok a hatósági zárás idején megosztva közlekednek, pesti végállomások felől a Blaha Lujza térig, a budai végállomások felől a Déli pályaudvarig vagy a Móricz Zsigmond körtérig.

A rendőrség szerda este azt közölte, hogy reggel 8-tól a Döbröntei tér 2., a Várkert rakpart 7-8, 9-11. és 13-17. számú lakóépületeket, valamint a Rudas Gyógyfürdőt fogják kiüríteni. Tíz órától pedig rakpartokat, hidakat és utcákat zárnak le, ennek egyelőre semmi nyoma és a hajók is járnak még a Dunán.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.