Orbán Viktor a fiát is elvitte Erdogan beiktatására

2018.07.10. 07:05 Módosítva: 2018.07.10. 09:27

Orbán Viktor a fiát is elvitte magával  Recep Tayyip Erdogan török elnök beiktatására, írja a 24.hu. Orbán Gáspár a hírügynökségi képek szerint a beiktatási ceremónián és az azt követő fogadáson is ott volt.

A diktatórikus lépései és az emberi jogok durva megsértése miatt vádolt Erdogant június 24-én újraválasztották. Mint megírtuk, beiktatásán csak  két EU-tagország képviseltette magát vezetői szinten: az egyik a Törökországgal szomszédos Bulgária elnöke volt, a másik pedig Orbán Viktor. 

Az eskütételre meghívták Rumen Radev bolgár, Gjorge Ivanov macedón, Hashim Thaci koszovói, valamint Aleksandar Vucic szerb elnököt, Bakir Izetbegovicot, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagját, illetve Nicolás Maduro venezuelai elnököt is.  Ott volt Dmitrij Medvegyev orosz, valamint Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök is.

Orbán Viktor volt az, aki az uniós országok vezetői közül  elsőként gratulált Erdoğan nak. A választás után a korábbi parlamenti berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszert vezetnek be.  Az elnöki rendszert bevezető alkotmánymódosításról tavaly áprilisban 51,4 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök.  

Az elnöki rendszerben a mindenkori államfő jogkörei kiszélesednek. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, maguk a minisztériumok is az államfői hivatalhoz tartoznak majd. A reformmal az államfő választhatja ki a kormányzati testületek közül Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatóságának, a bírák és ügyészek tanácsának (HSK) több tagját.  Az elnök hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és meghosszabbítása.  

A parlament továbbra is kidolgozhat, módosíthat és visszavonhat törvényeket, és ellenőrizheti az államfő intézkedéseit. A köztársasági elnök ugyanakkor visszaküldheti a parlamentnek az egyes jogszabályokat, törvényerejű rendeleteket bocsáthat ki, de csak olyan területeken, amelyeket a törvény nem szabályoz egyértelműen. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.