Szőcs Géza: Orbán sokkal többel tartozik Sorosnak, mint egy szelet szalonnás kenyér

2018.07.17. 13:01 Módosítva: 2018.07.17. 13:32

„Az urizálás nemcsak nem elegáns, hanem politikailag is káros. De ne Semjén, ne Rogán, ne Lázár vigye el a balhét mások helyett, ezek valójában nem többek, mint csínyek, ne tréfáljunk" – mondta Szőcs Géza a 24.hu-nak adott interjújában. Orbán Viktor jelenlegi kulturális tanácsadója ezt arról a tavaly publikált verséről mondta, amelyben tavaly viccelődött a kormányülés résztvevőin és botrányain. 

Szőcs szerint kapcsolatuk Orbánnal bizalmas, nehéz időkben formálódott, sokat vendégeskedett nála Erdélyben, de nem árt neki, ha olyankor különvéleménye van. 

Ezzel együtt Orbánt soha, senkinél sem a lekötelezettség vezeti. Úgy is fogalmazhatunk, megvásárolhatatlan. Például, mondjuk, Soros Györgynek lényegesen többel tartozik, mint egy szelet szalonnás kenyér vagy egy stampedli pálinka.

Arra a kérdésre, hogy veszélyes-e az országra nézve, hogy „mindenről a maga igazában megingathatatlan" Orbán dönt, Szőcs így felel: „A centralizált rendszerek Achilles-sarka inkább az, hogy mi történik, miután bármely okból távozik a rendszergazda. Erről szól egyébként Márai legzseniálisabb regénye, a Rómában történt valami. Egy első számú vezetőnek, ha elég bölcs, ezt kell megterveznie. Hogy az értékei, a kormányzási elvei hogyan épülhetnek bele az utódai szemléletébe és munkájába, hogy az életműve ne sérüljön és ne váljon hiábavalóvá." 

Szőcs az utóbbi időben a Fidesz holdudvaron belüli kultúrvitában is állást foglalt. Nem tartja sem igazságosnak, sem méltányosnak a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergelyt ért támadásokat. Erről a belső feszültségről itt írtunk bővebben. Szőcs szerint (is) vannak sértett nemzeti-konzervatív körök.

Méltánytalannak tartják, hogy noha ők végtelenül lojálisak Orbán Viktor rendszeréhez és osztják a kultúraeszményét, a támogatások egy része nem hozzájuk, hanem a kormánnyal ellenséges szerzőkhöz kerül

– mondta Szőcs, aki szerint az exállamtitkár Prőhle „remekül végzi a munkáját". 

Véleményed van, elmondhatod alább, a Facebook-csatornánkon: