Szél visszavonul gondolkodni az LMP büntetése miatt

2018.07.19. 07:47

Három évre minden párttisztségétől eltiltotta az LMP etikai bizottsága a párt elnökét – írta a 24.hu. Szél Bernadett azonban ettől még társelnök maradhat, de nem lehet kongresszusi küldött.

Szél fontos döntésre készül

A társelnök nem válaszolt a sajtó megkeresésére, későbbre ígérve választ. Végül párttársa, Ungár Péter lapja, az Azonnali.hu részletet közölt Szél eljuttatott közleményből, amely szerint visszavonul gondolkozni: „A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

Ugyanezt a büntetést kapta Ungár Péter. Az országgyűlési képviselő Széllel együtt azért kapta a büntetést, mert az április 8-i választás előtt – a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – tárgyaltak a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezték a koordinációt. A milliárdos Ungár a Ron Werber kampánytanácsadói szerződése körüli ellentmondások miatt is büntetést kapott. Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő is kapott eltiltást, de csak kétéveset.

Büntették azokat a jelölteket is, akik visszaléptek a választáson az ellenzéki koordináció jegyében. Kassai Dánielt ki is zárták, amiért visszalépett a szocialista Kunhalmi Ágnes javára. (Miközben az LMP-s Csárdi Antal épp a visszalépéseknek köszönhetően győzött Budapesten.)

SRB mégis maradhat, így felmerült, hogy kilép

Sallai Róbert Benedek, aki korábban lemondott a képviselőségről a korábbinál enyhébb büntetést kapott, kizárás helyett kétéves eltiltást. A politikus az FB-oldalán kommentálta az őt érintő döntést:

„Némileg így fellélegezhetek, hogy az első fokon általam gyalázatosnak ítélt politikai döntés helyett egy korrektebb etikai eljárást folytattak le alaposabb mérlegeléssel, ennek ellenére nem tagadom:

tagságom helyreállítása után az első gondolatom az volt, hogy megköszönve a döntést kilépek a pártból, immár önként.

A pártnál nem ez az első ellentmondásos döntés, elvégre a szocialistáktól az LMP-be átülő és a választások után a párt színeiben bejutó Demeter Mártát nem vették fel az LMP-be.

Nincs már a pártban az alapító Schiffer András és az őt követő társelnök, Hadházy Ákos sem, aki azelőtt köszönt el a párttól, hogy az etikai bizottság – Szélhez hasonlóan – döntsön ügyében a koordinált visszalépésekben játszott szerepe kapcsán.