Orbán: Zárva kell tartani a balkáni migrációs útvonalat

D KOS20180724007
2018.07.24. 12:13 Módosítva: 2018.07.24. 12:35

Segítséget ajánlott a migrációval kapcsolatos nehézségek kezelésében Orbán Viktor miniszterelnök Montenegrónak kedden Podgoricában, a Dusko Markovic montenegrói kormányfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

A kormányfő az MTI híradása szerint azt mondta, amikor Montenegró a saját határait védi, Magyarországot és az egész Európai Uniót is védi. Orbán közölte, Magyarország egy identitásvédő álláspontot foglal el, és megvédi területi integritását is.

Szerinte

a migráció ügyében az egyetlen siker a balkáni útvonal lezárása volt, ami Magyarország nevéhez fűződik, és amit most már egész Európában elismernek. A balkáni útvonalat lezárva kell tartani, és minden balkáni országot meg kell védeni.

Kérdésre arról is beszélt, hogy Európa továbbra is súlyos hibákat követ el, nem akarja ugyanis tudomásul venni, hogy tartózkodni kell minden olyan lépéstől, amelyet Afrikában vagy a Közel-Keleten hívójelként értelmeznek. Szerinte a jövő májusi európai parlamenti választáson az emberek a migrációról fognak szavazni.

A magyar-montenegrói kapcsolatokat úgy jellemezte, hogy a két ország között nincs se taktikai, se stratégiai érdekellentét. Szavai szerint Montenegrónak megvan az esélye arra, hogy csatlakozzon Európa gazdaságilag legsikeresebb politikai-földrajzi sávjához, Közép-Európához.  Orbán Viktor reális lehetőséget lát arra, hogy Montenegró gyorsan csatlakozzon az EU-hoz, szerinte Podgorica lényegében készen áll a tagságra. Közölte, nem fogad el olyan véleményt, amely szerint a csatlakozás előtt politikai, gazdasági vagy jogállami akadályok lennének. 

Dusko Markovic köszönetet mondott Orbán Viktornak a határvédelemben nyújtott segítségért, és megjegyezte - bár most még nem kell, de -, előfordulhat, hogy szükség lesz a felajánlott drótkerítésre is. Jelezte ugyanis, Albánia irányából elég nagy számban érkeznek migránsok Montenegróba.

A montenegrói miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar-montenegrói kapcsolatok a legmagasabb szintűek, mindkét ország a NATO tagja, és folyamatosan fejlődik a gazdasági együttműködés.

A politikus köszönetet mondott Magyarországnak, amiért támogatta Podgoricát a NATO-integráció felé vezető úton, és hogy segíti az európai uniós csatlakozásban. 

Orbán Viktor hétfő délután érkezett a montenegrói fővárosba, ahol este munkavacsorán látta őt vendégül Milo Djukanovic államfő. A hivatalos látogatás zárásaként a kormányfő megbeszélést folytatott Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Dusko Markovic montenegrói kormányfő sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Vila Gorica palotában Podgoricában 2018. július 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.