Népszavazást kezdeményez az MSZP a csatlakozásról az Európai Ügyészséghez

2018.07.27. 13:08

Az MSZP szerint Magyarországon nem érvényesül a törvény előtti egyenlőség, a fideszes oligarchákat, a közpénzszivattyús ügyeket nem vizsgálja az ügyészség, az uniós pénzeket büntetlenül hordhatják haza az ismerősök, családtagok. Ezért népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Unió Ügyészségéhez.

Az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Tóth Bertalan pártelnök elmondta, hogy a másik benyújtott népszavazási kezdeményezésük arra irányul, hogy a közpénzből fizetett hirdetések és a kormánypropaganda ne a fideszes barátoknál, háttércégeknél landoljon, azokat nézettség alapján osszák el.

Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a következmények nélkül maradt Elios-ügyre utalt, és arra, hogy az uniós adófizetőknek joguk van tudni arról, ha a pénzük fideszes oligarchák zsebébe vándorol. Harangozó szerint tisztában vannak vele, hogy az uniós ügyészségi csatlakozásra irányuló népszavazási kezdeményezéseket korábban elutasították, de szerintük azóta változott a jogi környezet, az Európai Ügyészség is megkezdte már a munkát. A mostani kérdés "nagyjából" úgy hangzik, hogy 

Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt arra, hogy benyújtsa csatlakozási kérelmét az Európai Uniós ügyészséghez?

Az MSZP szerint ez a megfogalmazás megfelel a népszavazásra feltett kérdésekre vonatkozó előírásoknak. Tavaly az elutasításkor az NVB arra hivatkozott, hogy népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet tartani, a (hasonló) kérdések azonban valójában a kormány hatáskörébe tartozó kérdést kívántak népszavazás tárgyává tenni.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti elnökhelyettese arról beszélt, hogy korlátozni kell az állami cégek és a kormány közpénzből vásárolt hirdetéseit az országgyűlési, önkormányzati és EP-választások idején. A jövő évi EP- és önkormányzati választásra kormányzati hirdetési moratóriumot vezetnének be. Azt is szeretnék elérni, hogy a hirdetésekre, kommunikációra szánt  közpénzt az állam a lapok olvasottságával, nézettségével, hallgatottságával arányosan költse el a médiában, ne a baráti sajtót erősítse, hogy megmaradhasson a független sajtó Magyarországon.

A konkrét kérdés szövege nem hangzott el, vélhetően ebben a témában több kérdést nyújtottak be.