Mága Zoltán újjáépíttet egy imaházat

2018.08.01. 16:02 Módosítva: 2018.08.01. 16:04

Mága Zoltán hegedűművész újjáépítteti a kárpátaljai Nagydobrony romatelepén felgyújtott imaházat és óvodát - közölte a RomNet. A most zajló 100 templomi jótékonysági koncertjeinek bevételéből segíti a magyar ajkú cigányokat, hogy karácsonyra már ismét működhessen a romák temploma.

Kárpátalja legnagyobb magyar községében, a magyar többségű Nagydobrony településen július 15-én hajnalban feltehetően szélsőjobbaldali támadók szándékos gyújtogatása miatt leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda teljes felújítására fordítja. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába hatvan olyan roma gyerek járt, akiknek szüleik többnyire írástudatlanok, így nem tudják őket segíteni a tanulásban.

Mága Zoltán hegedűművész a RomNet-nek azt mondta: a most zajló, 100 állomásból álló templomi jótékonysági koncertsorozatának bevételéből kifizeti az épület helyreállításának költségeit. A hegedűművész abban bízik, hogy a karácsonyi istentiszteletet már a felújított imaházban tudják megtartani.

Számomra az élet, a család biztonsága, Isten szeretete és a tudás elsajátítása a legfontosabb érték és feladat a világon, éppen ezért a hitéletet és a lelket, valamint a felebaráti szeretetből fakadó tenni akarást is erősítő templomi koncertsorozatom a legjobb összekötő kapocs, hogy a tragikus sorsú nagydobronyi magyar közösséget megsegítsem

- fogalmazott a hegedűművész.

Mága Zoltán szerint az, hogy idén februárban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát gyújtották fel, és az elmúlt időszakban a magyarajkú romák ellen követtek el súlyos atrocitásokat, amik során megölték a 24 éves Papp Dávidot, és két 19 éves fiút, egy 30 éves nőt, valamint egy 10 éves gyermeket megkéseltek, arra ösztönözi a Kárpát-medencei magyarságot, hogy összetartóbbak és szolidárisabbak legyenek egymással.