A túlóradíj eltörlése miatt tűzoltóhiány fenyeget

2018.08.10. 09:23 Módosítva: 2018.08.10. 09:36
Már most is sokan hiányoznak a szakmából, de a jövedelmek csökkenése fokozhatja a hiányt.

Nemcsak a rendőrséget, de a tűzoltóságot is leszerelési hullám fenyegeti, ha a túlóradíj eltörlésével több tízezer forinttal csökken a tűzoltók jövedelme – véli a Blikk.

Mint arról korábban az Index is beszámolt a jövőben a túlóráért már csak szabadnap jár, de pénz nem, ezért sokan vizionálnak tömeges leszerelést a rendőrségnél. A Blikk szerint ugyanez várható a tűzoltóságnál is

A szakszervezet szerint

A katasztrófavédelem 11 ezer munkatársából a mintegy 7 ezer „tényleges” tűzoltó pénztárcáját érintheti érzékenyen a néhány hónap múlva életbe lépő szabály, miközben a szakszervezetek szerint a túlóra miatt keletkező szabadságok a mentési munkálatokat is befolyásolhatják. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ezért (miképpen a rendőrök korábban) szintén azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a törvény hatályát 2022-ig, ugyanakkor szerintük 2017 februárja óta „nem hajlandó” leülni velük tárgyalni a Belügyminisztérium.

Vidó Attila, a HTFSZ szervezeti alelnöke arról beszélt a Blikknek, hogy már most közel 1000 tűzoltó hiányzik az állományból.

A bolti feltöltők jobban keresnek

Egy egyszerű tűzoltó őrmester néhány év munkaviszonnyal a túlóradíj nélkül nettó 160 ezret vihet haza havonta a veszélyességi és esti pótlékokkal együtt, aminél még egy bolti feltöltő is jobban keres – magyarázta Vidó Attila.

A Belügyminisztérium adatai szerint a katasztrófavédelemnek 92 ezer óra plusz munka után 175 millió forintot fizetett ki a tárca idén júniusig. A lap megkereste a Katasztrófavédelmet is, ők válaszukban azt írták, nincs leszerelési hullám a tűzoltóknál, a katasztrófavédelem ellátja a feladatait, az ahhoz szükséges erők és eszközök pedig rendelkezésre állnak.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.