Az ELTE tudomásul veszi a genderszak megszüntetését

2018.08.10. 21:01

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, 24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nem, azaz a genderszakon.

Kéősbb az Emmi is reagált, azt írták, azért fér bele a képzés megszüntetése, mert úgy gondolják, a genderszak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény. Sőt: "a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. Az állami közfinanszírozású egyetemeknek mindezt figyelembe kell vennie, mivel ezen felsőoktatási intézmények célja a társadalmi és munkaerőpiaci valós igényeknek való megfelelés".

Akkreditált hazai genderképzés csak az ELTE-n és a CEU-n zajlik, így a lépés ezt a két intézményt érintené, felmenő rendben, tehát az idén felvettek még befejezhetik a tanulmányaikat. A CEU amerikai genderképzésének hallgatóit a változás nem érintené. Most közleményben reagált az ELTE, írja a 24.hu.

Azt írták:

A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.