Dömsödi Gábort szoros csatában verte el a Fidesz

2018.08.12. 20:47 Módosítva: 2018.08.12. 23:15
  • Négy időközi választást tartottak vasárnap az országban, ebből két helyen a Fidesz–KDNP pártlogóval indított jelöltet, az ellenzéki pártok viszont mintha megszűntek volna.
  • Felcsúton Mészáros Lőrinc lemondása miatt kellett polgármestert választani, itt a Fidesz–KDNP jelöltje, Mészáros László 89 százalékkal nyert.
  • Pásztón is a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, az eddigi polgármester, Dömsödi Gábor nagyon szoros csatában maradt alul.
  • Balmazújvárosban, ahol a város előző polgármesterét jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, nem a Fidesz által támogatott független jelölt, hanem az ellenzéki pártok által támogatott független, Hegedüs Péter lett a polgármester 53 százalékos eredménnyel.
  • Két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré a Vas megyei Sorkikápolnán.

A Fidesz készülhetett nagyobb önbizalommal a most vasárnap időközi választásokra, hiszen az áprilisi parlamenti választás óta nem volt olyan voksolás, ahol ne tarolt volna. Az elmúlt hónapokban az volt a szembetűnő tendencia, hogy a fideszesek fegyelmezetten elmentek szavazni, míg az ellenzék szimpatizánsai apátiába süllyedtek, és többnyire távol maradtak. Így aztán Józsefvárostól Miskolcon át Veszprémig mindenhol tarolni tudott a Fidesz.

Felcsút: 89 százalékon a Fidesz jelöltje

A Fidesz–KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré a Fejér megyei Felcsúton – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Sisa András azt mondta: az 1509 szavazásra jogosult választópolgárból 615-en vettek részt a voksoláson, ez majdnem 41 százalékos részvétel. A jelöltekre 601 érvényes és 14 érvénytelen szavazat érkezett. Az eredmény a következő lett:

  • Mészáros László István (Fidesz–KDNP) – 535 szavazat (89 százalék)
  • Mészáros László János (független) – 66 szavazat (11 százalék)

Orbán Viktor kedvenc falujában, a Fejér megyei Felcsúton Mészáros Lőrinc lemondása miatt volt szükség az időközi polgármester-választásra. Az ellenzéket csak a Kétfarkú Kutya Párt képviselte, amely azt eszelte ki, hogy a fideszes jelölt egyik névrokonát indítja. Így tehát két Mészáros László versenyzett a győzelemért.

A politikai realitások és a korábbi eredmények alapján (Mészáros Lőrinc 83 százalékkal nyert) aligha volt kétséges, hogy a Fidesz jelöltje fog nyerni az évek során emblematikussá vált faluban. De látható, hogy a Fidesz jelöltje ezúttal még Mészáros Lőrinc szavazatarányánál is jobb eredményt ért el.

Pásztó: nagy csatában, szorosan nyert a Fidesz

Dömsödi Gábornak nem sikerült megőriznie a polgármesteri címét a Nógrád megyei Pásztón. Dömsödi 106 szavazattal kapott ki a fideszes ellenfelétől.

  • Farkas Attila (Fidesz–KDNP): 1888 szavazat (49,7 százalék)
  • Dömsödi Gábor (független): 1782 szavazat (46,9 százalék)
  • Plecskó Péter (független): 122 szavazat (3,2 százalék).

A nyolc képviselői helyből hetet szerzett meg a Fidesz, és egy független képviselő jutott be. Vagyis a fideszes polgármester magabiztos testületi többséggel irányíthatja a települést a 2019-es önkormányzati választásokig.

Dömsödi Gábor egykori tévés műsorvezető és producer 2014-ben lett függetlenként Pásztó polgármestere, és bár fideszes többségű testületet választottak mellé, egészen mostanáig sikerült így is vezetnie a települést.

Dömsödi az idei parlamenti választáson az LMP színeiben lett képviselőjelölt, ami a városban felkorbácsolta a pártpolitikai indulatokat. Dömsödit a helyi Fidesz elkezdte támadni, április végén pedig fel is oszlatta magát a testület.

Dömsödi 2014-ben csupán 50 szavazattal tudta legyőzni az egykori fideszes Sisák Imrét, vagyis nagyon szoros (50,5-49,5 százalék) küzdelemben sikerült csak nyernie. Ezúttal ugyanilyen szoros volt a csata, csak most nem Dömsödi jött ki jól ebből.

Balmazújváros: ellenzéki siker

Négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet választották Balmazújváros polgármesterévé a szavazók a vasárnap megtartott időközi választáson – közölte a választás eredményét a helyi választási iroda vezetője.

Bencsik Judit tájékoztatása szerint a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma.

  • Hegedüs Péter (független), ellenzék által támogatott: 2053 szavazat (53 százalék)
  • Nagy Tamás (független), a Fidesz által támogatott: 1709 szavazat (44 százalék)
  • Csige Sándor (független): 52 szavazat (1,3 százalék)
  • Dobány László (Magyar Munkáspárt): 47 szavazat (1,2 százalék).

A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban azért volt időközi, mert a város előző polgármesterét, Veres Margitot jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Veres még a város jegyzőjeként közreműködött abban, hogy egy vállalkozó a helyi kézilabdacsarnok építésére az önkormányzat költségvetéséből 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapjon. Veres később fideszes színekben, majd függetlenként volt polgármester (67 százalékkal, simán nyert 2014-ben), a bírósági döntés miatt azonban távoznia kellett a polgármesteri posztról.

A helyiek azt várták, hogy a Fidesz a város fideszes alpolgármesterét jelöli ezután az időközin, ám a sajtóbeszámolók szerint némi belső feszültséget szítva végül egy független jelölt mögé állt be a kormánypárt és maga Tiba István helyi fideszes parlamenti képviselő.

Tiba István egy helyi tévés interjúban tette egyértelművé, hogy Nagy Tamás a Fidesz jelöltje, aki az önkormányzati kábeltévés cég egyik középvezetője. Szerinte pedig Hegedüs Péter, az ellenzék jelöltje (az MSZP–Párbeszéd is támogatta a vasárnapi közleményük szerint), mindenfajta fejlődés gátja a városban. Ennek ellenére Hegedüs nyert, amit bátran nevezhetünk meglepetésnek.

+1 időközi

Két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré a Vas megyei Sorkikápolnán a vasárnap tartott időközi választáson – közölte a település jegyzője. Varga Krisztina elmondta: a 204 választásra jogosult polgár közül 110-en járultak a szavazóurnához.

Fodor Béla József 78 szavazatot kapott, Tóthné Plózer Juditra – aki alpolgármesterként átmenetileg irányította a település önkormányzatát – 31-en voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Sorkikápolnán azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Nárai László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – elhunyt.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.