Kormányinfó: a kormány 15-20 százalékkal csökkentené a bürokráciát

2018.08.14. 10:27 Módosítva: 2018.08.14. 10:57

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely a hétfői kormányülés utáni napon.

Kevesebb bürokrata, magasabb fizetés

A miniszter a beszámolóját a bürokrácia leépítésének fontosságával kezdte. „A digitalizáció hatásának következtében ma bizonyos területeken kevesebb munkatárs is elláthatja azokat a feladatokat, amelyekhez néhány éve még többen kellettek" – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a leépítés nem lehet fűnyíróelvszerűen megvalósított intézkedés.

Mindez már januárra megvalósulna – részben nyugdíjazásokkal –, Gulyás szerint a minisztériumokban és a közvetlen hozzájuk köthető háttérintézményekben dolgozó 14 ezer emberből 15-20 százalék leépítése lehet reális.

Ezzel együtt megvalósulna a közszolgák béremelése: a kormány kompenzálni akarja az eddig a gazdaság teljesítményének növekedéséhez képest elmaradt béremelést. 

Nem az a cél, hogy kevesebbet költsenek, hanem hogy jobban fizetettek legyenek, és szűnjenek meg a párhuzamosságok – mondta Gulyás.

Csak a Molnak lesz felhőkarcolója

90 méter feletti felhőkarcolók Magyarországon nem lesznek, miután ezt teljes egészében meg fogja tiltani a hamarosan hatályba lépő törvény, amelyről a kormányülésen döntés született.

Az egyetlen kivétel a Mol 120 méteres tornya lesz, amelyről még a törvény hatályba lépése előtt született döntés. A cél az volt, hogy „a magyar gazdaság olyan zászlóshajói, amelyek regionális szinten is jelentősek, akár épület formájában is megjeleníthessék" jelentőségüket. Három cég, a Mol, az OTP és a Richter kapta meg informális egyeztetéseken ezt a lehetőséget, de ezzel csak a Mol élt.

A törvény életbe lépése után erre lehetőség nincs, 90 méternél magasabb nem épülhet, 65 és 90 méter között is szigorú egyeztetések kellenek majd a törvény alapján.

Turizmus

Röviden beszélt Gulyás a turizmusról, eszerint a vendégforgalom 5,3 százalékkal, a bevételek 10,4 százalékkal nőttek az elmúlt fél évben a tavalyi első fél évhez képest. A miniszter szerint szerint ez elsősorban a hazai turizmus révén valósult meg, ők 6,3, a külföldiek 4 százalékkal voltak többen, mint a tavalyi év első felében.

„A Kisfaludy-program, panzióépítési program beváltja a hozzáfűzött reményeket."

BMW

„A bajor döntés a magyar gazdaságpolitika fontos visszaigazolása" – mondta Gulyás az autógyár debreceni beruházása kapcsán, amely „a magyar–német kapcsolatok erejét és távlatosságát mutatja", ezért is találkozott Angela Merkel Orbán Viktorral Berlinben.

A beruházással kapcsolatos nehézségekről Gulyás elmondta, valóban mezőgazdasági területen valósulna meg, de az a 400 hektárnyi terület, amelyet erre fel kell használni, egymilliárd forintot ér, míg a beruházás értéke egymilliárd euró, a hasznosítás tehát kifizetődő. A BMW-gyár ezer embernek ad munkát, befolyásolja Debrecen városfejlesztését is" a modern városok program Debrecent érintő részét is át kell nézni.

Úgyis kevés a gender szakos

Ha nem megyünk bele abba a vitába, hogy van-e mit oktatni, mit jelent a gender szak, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n és a CEU-n, ez önmagában is érv a megszüntetés mellett." Gulyás szerint azonban nem kell e mögé a kényszerítő ok mögé bújnia a kormánynak:

Az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak", de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Ez nem jelenti, hogy a kormány ne támogatná a nőkkel szembeni erőszak visszaszorítását, hiszen annak minden formája elfogadhatatlan. 

De nem fogadjuk el, hogy ne biológiai nemekről, hanem társadalmi nemekről beszéljünk.

Magyar állami finanszírozás mellett erre a kutatásra lehetőség nincs" – jelentette ki Gulyás.

A beszámoló után következtek az újságírói kérdések:

A BMW-beruházás kapcsán Gulyás egyelőre nem tudta megmondani, milyen állami támogatást biztosít a kormány. Amikor ez eldől, akkor nyilvánosságra hozzák. „Amíg nem épül meg a gyár, addig pontos elszámolást nem tudunk adni, de a kedvezmények nem haladják meg az ilyenkor általános szintet", de így is több tízmilliárd forintos támogatásról van szó.

Alább, az Index Facebook-oldalán a poszt alatt kommentelheti a cikket.

Jobb, ha a honvédség szállítja a kormány tagjait

A honvédség új repülőgépeivel kapcsolatban Gulyás elmondta: a honvédelmi törvénynek megfelelően elsősorban honvédségi célokat látnak el a gépek, de  korábban is volt példa rá, hogy szállítsanak kormányzati képviselőket. Ha alkalmas közjogi méltóság szállítására a gép, akkor jobb és olcsóbb is, ha a magyar honvédség kapja ezt az összeget, nem pedig külföldi légitársaság" – érvelt Gulyás.

Még megfelelő a forint gyengülése 

A kormánynak nincs árfolyamcélja, tehát az euró 320 forint körüli árfolyama megfelelő mértékű, így nem indokolt a beavatkozás. Egyelőre a gazdaságra nézve pozitív hatása is van a jelenlegi árfolyamnak.

Patyi még nem kész tény

2020. január 1-jén állhatna fel leghamarabb a közigazgatási felsőbíróság. Még nem dőlt el, ki lesz az elnöke, így Gulyás szerint még nem biztos, hogy valóban Patyi András kerülne az élére, bár a miniszter szerint ő kétségtelenül kiváló szakember.

Gender, gender

Többször visszatért a társadalmi nemek szak megszüntetésének ügye. Gulyás elismerte, szakmai és politikai döntés született. Előbbi a jelentkezők alacsony számát jelenti, utóbbi azt, hogy a kormány nem ismeri el a társadalmi nemek fogalmát. Gulyás szerint nem sérti az oktatási szabadság alkotmányos jogát az, ahogyan az állam beavatkozik az általa finanszírozott intézmények képzéseibe, de ha ezt az ELTE így véli, akkor megvan a lehetősége, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon.

A Magyar Akkreditációs Bizottság ugyan 2015-ben támogatta a képzést, és a 2016-os felülvizsgálatkor sem emelt kifogást senki a gender szak ellen. Ezt Gulyás szerint felülírhatja az állam: „Az oktatás kereteibe az államilag jóváhagyott akkreditáción keresztül beleszólhat a kormány, hogy mi fér bele, és mi nem. Az államnak van lehetősége, hogy valamilyen határokat meghúzzon. Hogy a határok hol húzódnak, azon lehet vitatkozni.”

Kerüli a választ a főpolgármester választásáról

Közvetett választ adott csak Gulyás arra, hogy jövőre is közvetlenül választott főpolgármestere lesz-e Budapestnek: „Tarlós Istvánt kérte fel a kormányfő, hogy induljon újra, a főpolgármester szempontjai és feltételei ismertek.” Gulyás másodszorra is így válaszolt, amikor az újságíró arra kérdezett rá, hogy elképzelhető-e, hogy végül mégis életbe lép olyan módosítás, amely nyomán a közgyűlés fog főpolgármestert választani. 

A CEU ügye az utolsó pillanatig húzódik

A kormánynak augusztus 31-ig kellene aláírnia a megállapodást New York állammal, amely nyomán lezárulna a kormány vitája a CEU-val kapcsolatban. Arra kérdésre, hogy ezt végül a kormány aláírja-e, Gulyás csak annyit válaszolt: a következő kormányülés augusztus 29-én lesz, akkor kerül a kérdés napirendre.