Vészhelyzet miatt lezárták a 2B terminált Ferihegyen

DSC1927
2018.08.15. 22:02 Módosítva: 2018.08.16. 06:05

A Katasztrófavédelem feloldotta a lezárást, újraindul a forgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol szerda este hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelmi elrendelte a 2B Terminál és környékének lezárását.

A Budapest Airport szerda éjszaka azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben.

A lezárást a katasztrófavédelem rendelte el – mondta el az Indexnek Hardy Mihály, a reptér szóvivője. A reptér honlapja szerint a 2B terminálra szerda este tíz után még 9 személyszállító gépet vártak és 8 szállna fel onnan.

Sugárzó anyag szivároghatott ki

A Turkish Airlines gépét vizsgálja a katasztrófavédelem.
A Turkish Airlines gépét vizsgálja a katasztrófavédelem.
Fotó: Kaszás Tamás / Index

A Zoom.hu szerint a Turkish Airlines egyik teherszállító gépe – teljesen legálisan –sugárzó anyagot szállított az Országos Sugárbiológiai Intézetnek, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. A szállítmány lepakolásánál vették észre a reptér munkatársai, hogy a rakomány nagyon átmelegedett. 700 méter sugarú körben kordont húztak fel az esetleges sugárzásveszély miatt. A lap információi szerint irídium 192-es izotópról lehet szó, amellyel három ember is érintkezhetett.

A virtuális radarok adatai szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei a 31-es állóhely környékére vonultak ki, 19 óra 46 perckor – írja az AIRportal.hu. Az oldal úgy tudja, hogy egy magyar rendelte meg a sugárzó anyagot, ami Isztambulon keresztül Oroszországból érkezett.

A lezárás idején készült fotó a terminál taxis várójáról.
A lezárás idején készült fotó a terminál taxis várójáról.
Fotó: Melinda / Olvasónk

A katasztrófavédelem mobillaborja a helyszínre érkezett méréseket végezni, majd Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője az éjszakai órákban közölte: a vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt.

Egy helyszínen tartózkodó olvasónk beszámolója szerint a lezárás idején repteret autóval se lehetett megközelíteni, a környéken nagy dugó alakult ki, se a buszokat, se a taxikat nem engedték be. Egy másik, a helyszínen dolgozó olvasó szerint rengeteg utas rekedt ebben az időben a már leszállt gépeken, akik még nem kaptak engedélyt a kiszállításra, illetve rengeteg utas rekedt a terminál utasbiztonsági kordonai között és a schengeni határellenőrzésnél is.

Az utasokat a váróterem egy zárt részébe terelték minden részről, senki nem mehet ki és be. A boltok bezártak, az emberek a földön ülve várakoznak több százan több mint egy órája. A rendőrök nem mondanak semmit, csak annyit, hogy ilyenre még nem volt példa

– írta egy harmadik olvasónk a terminál lezárásának idején.

Gyorsan megnyugodott a reptér

Bár a menetrend várhatóan csak reggelre áll helyre, a reptér már nem sokkal a lezárás feloldása után elkezdett visszatérni a normális kerékvágásba.

Induló utasok várakoznak 11 óra-körül a terminálon.
Induló utasok várakoznak 11 óra-körül a terminálon.
Fotó: Kaszás Tamás / Index

A bejövő oldalon még volt egy kilométeres kocsisor, de az is gyorsan haladt, bent pedig csak nagyjából annyi ember van, mint máskor, se nagy dugó, se tumultus nincs már

– jelentette a helyszínről a 23 óra előtt kiérkező kollégánk.

A reptéri személyzet tagjai kollégánknak arról számoltak be, hogy a lezárás után minden utast a 2A terminálra tereltek át, majd később onnan vissza a 2B-re, de ezt aztán még egyszer meg kellett ismételni, mert első alkalommal téves információnak bizonyult, hogy elhárult a veszély. Ugyanakkor az egész hercehurca így se tartott tovább egy és negyed óránál – mesélték.

Kollégánk szerint a járatok se nagyon késnek már, hiszen minden gép le tudott szállni, csak az utasok nem hagyhatták el a repteret. A járatindulásokat jelző tábla ennek megfelelően 23:30-kor már csak egyetlen gépnél jelzett késést.

Nem számítanak járattörlésre

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője az Indexnek éjfél előtt nem sokkal elmondta, hogy amikor a katasztrófavédelem este fél nyolc körül a reptér lezárását kérte, ezer induló és ezer érkező utas volt éppen a reptéren.

Kurucz szerint nem valószínű, hogy másnapi járatot kellene törölni a fennakadás miatt. Ez akkor fordulhatna elő, ha az esti késések miatt lejárna a személyzet munkaideje, és ezért nem tudnának elindulni, de ilyenről a helyettes szóvivő szerint nem tudnak, így arra készülnek, hogy reggelre helyreáll a rend. Az indulásokról minden utast értesítenek.