Nincs pedagógushiány, de nem mindenhol lesz tanár

2018.08.23. 09:38 Módosítva: 2018.08.23. 09:50

Nincs országos pedagógushiány, mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ vezetője.

Nemrég arról jelentek meg hírek, hogy kétezernél több betöltetlen tanári álláshely van az országban, de Hajnal szerint nyáron nincs értelme számokról beszélni. Teljesen természetes a fluktuáció, ami ilyenkor nyáron jellemző az ágazatban.

Az interjúban ugyanakkor azt mondta: "nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert ez nem lenne igaz. De ez minden évben így van." Bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát óraadókkal vagy túlórákkal

A tankerületek együttműködnek egymással, így tudják biztosítani, hogy legyen szakos tanár minden iskolában. Két óra történelemre, három óra matematikára nem lehet tanárt felvenni, nincsenek hat-nyolc százalékos tanárok, mondta a Klik elnöke. 

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke nemrég arra figyelmeztetett, hogy a tanárok 50 százaléka 50 évesnél idősebb, így 2025-től nagy gond lesz a pedagógushiány. A Klik elnöke szerint azonban az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség utánpótlásra. 

Idén már hatvan olyan frissen végzett pedagógus helyezkedett el, akik a tanári hivatást vonzóbbá tevő Klebelsberg-ösztöndíjjal tanulhattak az egyetemen. Ők 3-3 megyét jelölhettek meg, ahol el szeretnének helyezkedni (az ösztöndíjért cserébe vállalniuk kell ezt). A következő években a számuk évi 200-300 főre emelkedik, mondta Hajnal Gabriella.