Vízelvezetőkön spóroltak: a lecsapó vihar miatt tengelyig áll a víz országszerte

2018.08.24. 16:47 Módosítva: 2018.08.25. 09:42

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadások és heves zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki riasztást péntek délutánra/estére. 

Az érintett területeken akár húsz milliméternél is több csapadék és jégeső is eshet, károkat okozhat az erős szél is. Ezekre a területekre adtak ki riasztást felhőszakadás miatt:

felhoszaki.png

Néhány délkeleti megyére viszont pénteken még mindig hőség miatt van életben figyelmeztetés. Az aktuális figyelmeztetéseket itt találja

Az Időkép radartérképén látható, hogy az említett felhőszakadások az ország nyugati felébe már meg is érkeztek péntek délután, Sopronban és Szombathely környékén is nagyobb viharok jelei láthatóak:

viharovics.png

A katasztrófavédelem 16 óra 22 perckor adott hírt arról, hogy az egyik viharban, Körmenden több száz szalmabálába csapott bele a villám. Nagy erőkkel próbálják oltani a hatalmas tüzet.

Körmenden további károkat okozott a lecsapó vihar, és a lezúduló víz. A Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterületen a pincék, a garázsok áztak be, írja a Nyugat.hu. Ami azért is érdekes, mert a teleülésen nemrég zárult le egy 285 millió forintos EU-s beruházás, amelynek célja a „körmendi Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterület zöldterületi rehabilitációja.” (Ezzel kapcsolatban a Nyugat.hu később lehozta az önkormányzat reakcióját, amit Körmend város az Indexnek is elküldött, alább közöljük).

Ebbe azonban már nem fért bele a vízelvezetés. Alább pedig a következmények láthatók.

Körmend város reakciója

Körmend Város Önkormányzatának vezetése a péntek délutáni vihart követően maga is észlelte a cikkben leírt állapotokat. (...) Az esetet rövid időn belül megvizsgáltuk, és felvettük a kapcsolatot a projekt kivitelezőjével. Mivel az érintett terület jelen pillanatban is építési terület, ahol hetek óta munkavégzés folyik, ezért az itt tapasztalható pillanatnyi terepviszonyok közel sem megfelelőek csapadékvíz elvezetés szempontjából. Mindezek mellett pedig olyan jelentős mennyiségű csapadék esett le nagyon rövid időn belül, melynek elvezetése bármely csatornahálózatának komoly problémát jelentett volna. Mivel az eső bemosta a csatornákba az építési törmeléket, eltömítve a hálózatot, így annak kitisztítását és átmosását az önkormányzat rövid időn belül elvégzi. Az érintett területen egyébként a csatornahálózat kiépített, a vízelvezetés megoldott.(...) A csatornák felújítása egyébként soha nem képezte részét a pályázati anyagnak, így az nem azért nem valósul meg, mert idézem Önöket: „erre már nem futja a 285 millióból”. Ilyen információt egyébként tudomásom szerint egyetlen a kivitelezésben részt vevő személy sem adott az ott élőknek. (...) Körmend Város Önkormányzata a lehető legrövidebb időn belül megteszi a szükséges lépéseket, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló probléma.

Dunakeszin is hasonló a helyzet. Rónai Sándor DK-s politikus az alábbi facebook-posztban számolt be a lezúduló víz teremtette állapotokról. Szerinte ott pénzelvezető készült vízelvezető helyett. 

Este hat óra után Budapestet, illetve Budát is elérte a vihar, így nézett ki a radarképen:

bpereis.png