Európában terjeszkedne a CÖF

DSOKI20180315008
2018.08.30. 12:02 Módosítva: 2018.08.30. 13:11

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának elnöke csütörtökön kijelentette, szükségesnek tartja a szuverenista módon gondolkodó civilek mozgósítását az európai parlamenti választások előtt az uniós intézményrendszer reformja érdekében – írja az MTI.

Csizmadia László, a CÖF alapítója a sajtótájékoztatón közölte, ezzel egy időben megkezdték az

Európai Civil Együttműködési Tanácskozás (ECET) megalakításának előkészítését is.

Ennek létrehozása álláspontja szerint azért szükséges, mert az Európai Unióban erősíteni kell a polgári kezdeményezések hatékonyságát. Mint mondta, a mögöttük álló szellemi honvédők úgy vélik, hogy az EU föderatív irányítása zsákutca és csak a nemzetállamok összessége képes biztosítani az unió erejét.

Ezzel együtt ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az EU vezetése elkülönüljön a nemzetállami vezetőktől, hogy ne egy Macron-Merkel tandem irányítsa a közösség egészét. Az európai polgárok ma már egyöntetűen azt a véleményt képviselik, hogy az unió határait meg kell védeni az illegális bevándorlókkal szemben, ezt az álláspontot pedig az unió vezetésének is figyelembe kell vennie – tette hozzá Csizmadia

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta, hogy Le Penhez hasonlóan üdvözlik Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóját. Szerinte a tárgyalás eredménye azt jelzi, hogy a V4-ek tagállamai Ausztria után Olaszországgal is megtalálják a közös hangot.

Úgy tűnik tehát, hogy a CÖF terjeszkedne Európában, ami illene is a jelenlegi folyamatokba, az ugyanis jól látszott Orbán olaszországi látogatásából, hogy a miniszterelnök szövetségeseket gyűjt a migránsellenes Európához.

(Borítókép:  Csizmadia László a CÖF alapítója (b2) a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) és a Gazeta Polska civil klubjainak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén a budapesti Bem József téren 2018. március 15-én. - f otó: Sóki Tamás / MTI)