Az MVM 433 milliót adott a CÖF-nek négy kisvideóra

2018.09.10. 11:48

Tavaly májusban az Átlátszó kiderítette, hogy az MVM 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a Fidesz házi "civilszervezetét", a Civil Összefogás Fórumot. Idén áprilisban a lap kiperelte az állami cégtől a támogatással kapcsolatos iratokat. Kicsit később ismét beperelték az MVM-et, mert nem volt hajlandó kiadni a CÖF beszámolóját a pénz felhasználásáról. Augusztusban váratlanul iratbetekintést ajánlott fel a cég, így végül bírósági tárgyalás és ítélet nélkül sikerült a lapnak megtudnia, hogy mire költötték a fideszközeli civilek a félmilliárd forintot.

Íme: 

  • az MVM-támogatásból egy “misszió” keretében 433 millió forintot négy darab kisfilmre költött el a CÖF, azaz darabonként 108,25 millió forint közpénzt kapott.
  • A missziósfilmek fent vannak a CÖF honlapján, de nem lehet őket se megosztani, sem beágyazni.
  • A kisfilmek valójában nem 433 millió forintba, hanem 500 millióba kerültek. A különbözetet a CÖF “saját erőből” fedezte. Ezt ők maguk írták rá kézzel a számlára.
  • Az árban benne volt a videók legyártása és televíziós sugárzása is. A feladattal a CÖF a Magno Studio Kft.-t bízta meg.
  • A CÖF-beszámolóhoz csatolt teljesítési igazolások szerint a kisfilmeket 2017. április 12. és június 16. között sugározta a TV2-csoport több csatornája, összesen 350 alkalommal.