Elítélték a Balaton déli partját fosztogató sorozatbetörőt

2018.09.18. 11:18

4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte a Siófoki Járásbíróság azt a férfit, aki Balatonszárszó és Balatonföldvár környékén tört be több tucat ingatlanba – olvasható a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A Siófoki Járási Ügyészség 2018 márciusában emelt vádat azzal a 61 éves hajléktalan férfival szemben, aki Balatonszárszó és Balatonföldvár környékén összesen 48 ingatlanba tört be, és 300,-Ft-tól 807.000,-Ft-ig terjedő értékben lopott el különböző árucikkeket, illetve készpénzt.

A férfi ügyében a Siófoki Járásbíróság múlt hét szerdán hozott ítéletet az ügyben, amit az ügyész tudomásul is vett, a vádlott és védője viszont enyhébb büntetés kiszabása miatt fellebbezett.

A 2018. július 1. napján hatályba lépett új Büntetőeljárási törvény alapján lehetőség van arra, hogy a fellebbezést kizárólag a kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés neme és mértéke vagy tartalma ellen jelentsék be, ebben az ügyben is történt.

Ilyen esetben a másodfokú bíróság az ítéletnek csak a büntetéskiszabásra vonatkozó rendelkezését bírálhatja felül, amely várhatóan a jogorvoslati eljárások felgyorsulását fogja eredményezni. Az elsőfokú ítélet korlátozott felülbírálatától a felsőbb bíróság csak igen szűk körben térhet el, például akkor, ha az elsőfokú bíróság durva eljárási szabálysértést követett el, vagy ha a terheltet fel kellett volna menteni.