Négypárti lenne a parlament most vasárnap

2018.09.27. 09:27

Biztos pártválasztók körében óriási fölénnyel vezet a Fidesz. Az ellenzék nem csak, hogy összevethetetlen a kormánypárttal, de az elmúlt negyed év trendjével sem vigasztalódhat: csekély mértékben a különbség még nőtt is – derült ki a Závecz Research szeptemberi felméréséből.

Mindenki más egy helyben topog

Az ellenzék helyzete még a szeptemberi pillanatképnél is reménytelenebb: a választókorú lakosság körében a Fidesz 35 százalékos, míg két százalékpontot nőtt július óta.

A bizonytalanok tábora a júliusi 37-ről szeptemberre 35-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy

a bizonytalanokból választani tudóvá váltak csoportjának kétharmadát a kormánypárt vonzotta magához.

A többit – a DK-től elpártolt egy százalékpontnyi szavazóval együtt – a 6-ről 7 százalékra nőtt MSZP és az 1-ről 2-re nőtt Momentum kapta. Igaz, ezek a mozgások statisztikai hibahatáron belüliek, a mozgások ebből nem állapíthatók meg.

Ki jutna be a parlamentbe?

A Fidesz számára a biztos szavazók körében is megnyugtató a kép:

Az MSZP már rég csak annak örülhet, hogy legalább a harmadik, jóval elmaradva a 14 százalékos Jobbik mögött. Negyedik a DK és az utolsó, amely még megugorja az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A Fidesz szavazótábora 2,8 millió fős, mögötte a Jobbiké 800 ezer fős, az MSZP-re 600 ezer ember szavazna.

Az LMP négy százalékon áll. A pártszavazói láthatóan nem követik a párt viharos eseményeit, mert az elnökváltás, Ungár Péter átpozicionálást sejtető nyilatkozatai ellenére júliusban és szeptemberben is ugyanakkora volt a támogatottsága.

Örülhet viszont a Momentum, amely közelíti az LMP-t és három százalékos támogatottsága jobb, mint júniusban. 

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is elégedett lehet stabil két százalékával. A karácsony Gergellyel kormányfőjelöltet az MSZP-nek is kölcsönzött Párbeszéd egy százalékon áll.

A felmérésben újonc a Mi Hazánk: a Jobbikból Toroczkai Lászlóval, Dúró Dórával együtt kiszakadt párt rögtön két százalékot szerzett a biztos választók körében.