Rétvári: Az iskolai nevelés nem lehet világnézetileg független, mert Magyarország keresztény ország

2018.09.29. 14:55

Rétvári Bence a szobi Szent László Gimnázium fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott dolgokat.

Az MTI beszámolója szerint a következőket állította a KDNP-s politikus:

  • az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem világnézetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.
  • Klebelsberg Kunó volt vallás- és közoktatásügyi miniszter 90 évvel ezelőtti szavait idézve arról beszélt, hogy egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el, és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni.
  • az iskola ne csak a tárgyi tudást adja át, hanem az értékeket is segítsen észrevenni, és elköteleződni valamelyik mellett
  • elköteleződés nélkül hátat fordítanánk saját kultúránknak, saját hagyományainknak és múltunknak

Az eseményen jelen volt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is.

A cikk korábbi verziója "Rétvári: Az iskolai nevelés nem lehet felekezetileg független, mert Magyarország keresztény ország" címmel jelent meg az MTI tudósítása alapján, azonban az MTI később megjelentetett egy javítást, amelyben jelezték, hogy hibásan jelent meg a tudósítás.