Ingatlanfejlesztőként vesz részt a müncheni expón Voldemort nagyúr

2018.10.02. 08:17 Módosítva: 2018.10.02. 09:03

Ingatlanfejlesztőként regisztrálta magát a legnagyobb európai ingatlankiállításra a "Voldemort nagyúrként" elhíresült Mengyi Roland volt fideszes képviselő, aki a vád szerint kenőpénzt kért nyertes uniós pályázatokért, hat társával együtt költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt folyik ellene büntetőeljárás, írja a Hvg.hu. Mengyi szabadlábon védekezhet, de ha bűnösnek találják, akár 15 évet is kaphat. A politikus tagadja a vádakat.

A lap információi szerint Mengyi mint developer, vagyis fejlesztő regisztrált Európa legnagyobb ingatlanos kiállítására, a müncheni Expo Realra. A kiállítók nyilvános listája szerint „Dr. Roland Mengyi, Developer” a sajóörösi Immosolutions Kft.-től érkezik az eseményre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóörös az exképviselő faluja. A cégadatbázis alapján a megnevezett kft. vezető tisztségviselője és egyedüli tulajdonosa Mengyi Ramóna, aki a fideszes exképviselő vagyonbevallásai alapján a felesége. A céges honlap alapján teljes körű tanácsadást nyújtanak ingatlanfejlesztés és -hasznosítás területén. Az Expo Realra regisztráltak közt a céget hivatalosan vezető feleség neve nem található. 

Ahogy a politikus életútjáról írt cikkünkben írtuk, Mengyi feleségét már házasságuk előtt is agilis vállalkozóként ismerték. Míg Mengyi Roland vagyonnyilatkozatai alapján az egyik legszegényebb országgyűlési képviselője volt, felesége 2014 nyarán alapított egyszemélyes kft.-je, az Immosolutions Gazdasági Tanácsadó Kft. például már az alapítása évében 13 milliós nyereséget hozott, 2015-ben ben pedig megtizenháromszorozta profitját, és 193 milliós nettó bevétel mellett 168 milliós eredményt produkált.     

A vádirat szerint a fideszes képviselő és társai 2015. év tavaszán elhatározták, hogy szociális szövetkezetek számára EU-s forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék. Mengyi a pályázati pénzből történő részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírása érdekében közreműködik. Társaival az egyik találkozón azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a pályázat kiírásáért. Szavai szerint ez volt az "alkotmányos költség", emellett Mengyi végig Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát.

Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért 5 millió forintot, melyet Mengyi barátjának juttattak el. A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen csaknem félmilliárd forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat azonban a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?