Négy év felfüggesztettre ítélték a donyecki magyar zsoldost

2018.10.02. 13:24

Jogerősen két év börtönbüntetésre, de négy év próbaidővel felfüggesztve ítélte el másodfokon a Pécsi Ítélőtábla kedden azt a paksi férfit, aki a vád szerint 2015 és 2017 között a Donyecki Népköztársaság hadseregében harcolt, írja az MTI.

A magyar vádlott 2015 szeptemberében azért utazott az ukrajnai Donyeckbe. Belépett a hadseregbe, ahol kiképzése után, zsoldért a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot. Eközben többször meg is sebesült, mindezekért pedig szolgálata után kitüntetéseket kapott: az ún. Internacionalista Harcos és a Spárta Zászlóalj Kiválósága nevű kitüntetést.

A háborús bűncselekménnyel vádolt 43 éves L. Krisztián beismerte,  hogy zsoldosként harcolt az orosz szakadárok oldalán az ukrajnai Donyeckben. A férfi korábban a rendőrségnél dolgozott. 2017 szeptemberben, két év katonaság után tért vissza Budapestre. Moszkvában a magyar nagykövetségen ideiglenes magyar útlevelet kapott szeptember 21-én, még aznap hazarepült, Ferihegyen vették őrizetbe.

A korábbi hírek szerint a donyecki hadseregbe további magyarokat toborzott, de ez a vádirat szerint nem így van, ugyanis a tiltott toborzás egyik elkövetési formája az, amikor valaki  szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen kiképzésen részt vesz. A magyar Btk. ezt a háborús bűncselekmények között említi, mert a magyar törvények szerint a Donyecki Köztársaság önálló állami szuverenitással nem rendelkezik, a nemzetközi közösség nem ismeri el, ezért szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetnek minősül.