Elmaradt a műtét, meghalt az elbocsátott szívsebész egyik betege

2018.10.04. 11:44 Módosítva: 2018.10.04. 12:11

Meghalt az Országos Kardiológia Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege, értesült a Népszava

A lap úgy tudja: az 55 éves férfit július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A Népszava információi szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott.

DMOHA20141028025
Fotó: Mohai Balázs

Emiatt a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg, írja a Népszava.  A főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két másik beteg ugyanilyen eszközre vár. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely László végzett. 

Szeptember 19-én Andréka Péter felmondott a Szívsebészeti Osztályt vezető Székely Lászlónak. A főigazgató azzal indokolta a lépést, hogy Székely egy tavaszi szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. Az orvos azzal indokolta ezt a megoldást, hogy a betegnek így egy altatással, egy műtét alatt helyre tudták állítani a mellkasát. A főigazgató szerint azonban súlyos jogi-etikai vétség történt az állami és a magánellátás vegyítésével.

Székelyt felmentették a  munkavégzés alól,  műtétjeinek nagy részét azonban az intézetben más nem tudja elvégezni Mint megírtuk: végül az a felemás megoldás született, hogy  Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szívsebésze heti egy alkalommal délután végez hasonló beavatkozásokat a Kardiológiai Intézetben, de ezzel még lassabban sikerül csökkenteni a várólistát.