Ötvenezerre büntették a Momentumot Szombathelyen

2018.10.04. 10:59

Figyelemfelkeltő plakátokat helyeztek ki Szombathelyen a helyi Momentum aktivistái, a pártot ezért egy lakossági bejelentés nyomán 50 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte  Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága. A Momentum plakátjai az "Új Hende Tervről" szóltak, utalva a város fideszes országgyűlési képviselőjére, Hende Csabára.

"Mi, szombathelyiek úgy érezzük, hogy a város nem halad semerre, nincsen gazdája. Rengeteg fejlesztést megígértek a település vezetői, amikből aztán semmi sem lett. Ezért szeptember 29-én aktivistáink Szombathely számos pontján kihelyeztek figyelemfelhívó plakátokat, amelyek az Új Hende Tervről szólnak; utalva a város fideszes országgyűlési képviselőjére. A feliratok apropója, hogy az elhelyezésük közelében a köztulajdonra fordított fejlesztési összeg megközelíti a 0 Ft-ot. Ezzel próbáltuk meg felhívni az emberek figyelmét a két hét múlva esedékes időközi választásra, melyen egy általunk támogatott jelölt is indul" - írta az Indexnek is eljuttatott közleményében a párt.

A momentumosok kifogásolják, hogy miközben a kormánymédia propagandája "ontja magából az álhíreket és az előre megrendelt lejárató cikkeket, körülöttünk pedig ezrével jelennek meg a gyűlöletkeltő óriásplakátok", addig számukra például ilyen indoklások születtek az elmarasztalásról:

  • "A kifogást tevő álláspontja szerint egyértelműen megállapítható, hogy [...] a laminált fehér plakátok kihelyezése jogszabálysértő magatartás, és sérti a választási eljárás a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit."
  • "A Kúria több eseti döntésében is kifejtette, a Ve. 2.S (1) bekezdés e) pontjában meghatározott választási alapelv sérelme akkor állapítható meg, ha a választásban érintett résztvevők a választással kapcsolatos jogaikat oly módon gyakorolják, hogy egyes tények elhallgatásával, vagy elferdítésével megkísérlik a választókat megtéveszteni, és ezáltal politikai ellenfeleik választási esélyeit csökkenteni."
  • "A Bizottság a laminált plakátokon szereplő szöveget megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az a választókat megtéveszti és ezáltal FIDESZ-KDNP jelöltjének választási esélyeit csökkenti."
  • "Mint a Bizottság már a fentiekben kifejtette, ha a választásban érintett résztvevők a választással kapcsolatos jogaikat oly módon gyakorolják, hogy egyes tények elhallgatásával, vagy elferdítésével megkísérlik a választókat megtéveszteni, és ezáltal politikai ellenfeleik választási esélyeit csökkenteni, megvalósítják a Ve. 2.5 (1) bekezdése e) pontjában foglalt alapelv sérelmét."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?