Volner nekimegy a Jobbik vezetésének: Nem kurvának álltam!

4O5A5930
2018.10.05. 10:30 Módosítva: 2018.10.05. 10:31
Nagy belső harc tört ki a Jobbik legfelsőbb szintjén, miután Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető is az LMP-vel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről döntött. Volner János volt frakcióvezető körlevélben ellenezte az összeborulást az LMP-vel, az Indexnek pedig azt mondta: rendkívüli tisztújítást szervez, átvenné a párt vezetését.

Bocsánat, de én nem kurvának álltam!

– Volner János Jobbik-alelnök ezekkel a szavakkal fordult a Jobbik választókerületi elnökeihez és szervezőihez a péntek kora reggel küldött levelében. A Figyelő reggel teljes terjedelmében közölte a levelet, amely jó néhány belső konfliktusról elárul részleteket.

A levél valódiságát Volner megerősítette az Indexnek, a kiváltó oka pedig a legutóbbi jobbikos elnökségi ülése volt. Ezen a párt vezetése, Sneider Tamás elnök, illetve Gyöngyösi Márton alelnök információnk szerint azt a tervet ismertette, hogyan fűzi a Jobbik szorosabbra a kapcsolatát az LMP-vel.

Volner erről nem akart részleteket elárulni, de a levélben többször is céloz arra, hogy ellenzi az LMP-vel való összeborulást. Néhány fontosabb idézet a levélből:

  • „A Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általam is támogatott néppártosodáshoz.”
  • „A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel.”
  • „Ezzel a szövetséggel immár nyíltan felvállalva létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása.”
  • „Emlékezzetek csak: nemrég még Gyurcsány és a pártja ellen küzdöttünk, ma viszont már a DK jelöltjét segítjük választási győzelemhez a fővárosban. Pedig az ördöggel akkor sem köthetünk szövetséget, ha előnyöket ígér!”
Sneider Tamás a Jobbik új elnöke (k) Gyöngyösi Mártont elnökhelyettes, Bana Tibor, Hegedűs Lorántné, Apáti István, Z. Kárpát Dániel, Stummer János és Volner János alelnökök, valamint Jakab Péter szóvivő a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én
Sneider Tamás a Jobbik új elnöke (k) Gyöngyösi Mártont elnökhelyettes, Bana Tibor, Hegedűs Lorántné, Apáti István, Z. Kárpát Dániel, Stummer János és Volner János alelnökök, valamint Jakab Péter szóvivő a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én
Fotó: Mónus Márton

Volner János azt mondta az Indexnek, hogy nem a néppártosodást ellenzi. Az elmúlt években teljes szívvel támogatta azt a politikát, hogy a Jobbiknak „nyitnia kell, mérsékelni a korábbi hangnemét”. Ám Volner most azt mondta: „igyekszem megakadályozni, hogy a Jobbik balra tolódjon”. Szerinte amiatt szerzett a Fidesz kétharmadot, mert a Fidesz a Jobbik balra tolódásával lényegében konkurencia nélkül maradt a jobboldalon.

Az LMP-vel való összefogás pedig Volner kimondottan ellenzi, ugyanis az utóbbi hónapokban mutatott történések miatt „oszló hullának" tekinti. Így az összefogásból szerinte semmilyen előnye nem származna a Jobbiknak.

Volner sérelmezi azt is, hogy a különvéleménye miatt „folyamatosan nyírják a pártban". A levélben is utalt erre:

a Jobbikon belül gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi, engem például többen is folyamatosan, a legaljasabb eszközökkel nyírnak, amiért nem vagyok hajlandó elfogadni a nemzeti politizálás feladását és ellenzem a baloldallal történő összeborulást.

Szerinte a Jobbik mostani vezetése „kiirtotta, elüldözte" Dúró Dórát is, aki a párt legnépszerűbb politikusa volt (a Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz ment át), és a pártból kirúgtak mindenkit, aki nem támogatja a Sneider-féle irányvonalat.

Volner azt mondta az Indexnek, hogy ugyanakkor neki esze ágában sincs távozni. A párt legtöbb szavazattal támogatott alelnökeként kezdeményezte az elnökség feloszlatását, és elkezdi szervezni a rendkívüli tisztújító kongresszust.

Volner azt mondta, hogy ő maga állna a párt élére, vagyis vállalja az elnökjelöltséget a tisztújító kongresszuson. Nem akarja hagyni ugyanis, hogy a Jobbik abba az irányba forduljon, ahová most Sneider Tamásék vezényelnék. A Jobbik és az LMP szorosabb együttműködése ráadásul nem képtelenség, korábban Keresztes László Lóránt LMP-társelnök, illetve Ungár Péter LMP-s képviselő is célzott erre

A pártigazgató válaszol

Volner levelére Szabó Gábor pártigazgató szintén levélben reagált a jobbikosoknak, ezt az Alfahír közölte. Ebben az áll, hogy Volner olyanokkal vádolja meg azt az országos elnökséget, amelynek ő is tagja, amelyek nem igazak, ráadásul nem sokkal a levél kiküldése után annak szövege megjelent a fideszes médiumoknál, írja.

E-mailtörés?

Mintegy húsz jobbikos e-mail fiókot ért támadás a reggeli órákban, Volner János levelével nagyjából egy időben, közölte a párt. A közlemény szerint "nyilvánvaló, hogy a Fidesz, és a Fidesszel összejátszó erők meg szeretnék akadályozni a legerősebb ellenzéki párt előretörését, és akcióikkal megpróbálják elterelni a figyelmet többek között Orbán Viktor luxusutazásairól."

Szabó azt mondja, az elnökség kizárta már az MSZP-vel, Dk-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervezve országosan, sőt jelenleg még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni, pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet.

Szerinte hamis állítás, hogy a májusi tisztújító kongresszus óta a tagság jelentős része kilépett volna, az elkészült összesítés alapján a tagságunk kevesebb mint 7 százaléka lépett ki. Azt is írta, hogy valakik minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpra állását és újbóli erősödését.

"Sajnálom, hogy János nem vett részt sem az elmúlt 2 országos választmányi ülésen, sem az elmúlt két kongresszuson, mert így akkor lehetősége lett volna álláspontját, nem csak az elnökségi ülésen, hanem a küldötteknek is elmondania, és mi is cáfolhattuk volna az itt leírt igaztalan vádakat, hatékonyabb módja lett volna az álláspontja kifejtésének, mint olyan körlevelet megírni, amely pillanatokon belül a fideszes sajtónál landol", írta.

A Jobbik délelőtt annyit közölt, hogy a párt "parlamenti képviselő-csoportja ma délután rendkívüli frakcióülést tart. Az eseményt követően sajtótájékoztatón számolunk be a frakcióülés döntéseiről."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?