Halott szívbeteg: egymásra mutogat a kirúgott orvos és kirúgója

DSZZS20091213003
2018.10.05. 20:47 Módosítva: 2018.10.06. 00:02

A nyilvánosság előtt folytatja vitáját a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Andréka Péter és az intézetből kirúgott Székely László szívsebész. Andréka a Hvg.hu-nak írt levélben reagált arra: levél bizonyítja, hogy a kórház tudott arról a szívműtétre váró betegről, aki nem sokkal Székely László elbocsátása után halt meg. A főigazgató azt írta, hogy a nyilvánosságra került levél nem szerepelt a kórház iktatási nyilvántartásában, Székely doktor pedig több hibát is vétett, amikor azonnali műtét helyett megrendelt egy speciális érprotézist.

Andréka közölte azt is: a sajtóban keringő híreket cáfolja, és etikai bejelentést tesz a GOKI. A főigazgató szerint a beteg július 30-án járt először vizsgálaton az intézetben, és ez az egyetlen dokumentum róla a kórház számítógépes rendszerében, amiben az őt látó orvos szívsebészeti konzíliumot kezdeményezett.

A főigazgató szerint a beteg hozott magával egy korábbi CT-felvételt, amin a főverőér hatalmas tágulata látszott, így 48 órán belül meg kellett volna műteni, erre azonban nem került sor. A beavatkozás igénylése helyett Székely „informálisan és illegálisan” elindíttatta egy személyre szabott érprotézis legyártását kb. 6,5 millió forintért, ami a beteg haláláig, 66 nap után sem érkezett meg, ráadásul erről a vezetőséget sem értesítette.

Andréka szóvá tette azt is, hogy Székely a beteget nem vitte az intézet minden nap összeülő Vaszkuláris Bizottsága elé, ami megállapította volna, hogy mennyire sürgősen kell megműteni. A beteg nem volt várólistán, mivel nem is kellett volna várnia – szinte azonnal megműtötték volna.

Gazdasági és a dokumentációs fegyelem súlyos megsértése mellett dr. Székely László főorvos a beteg állapotát és a választandó műtéttechnikát rosszul felmérve, hatalmas szakmai hibát követett el, ami sajnálatosan a beteg halálához vezetett, ezért tesz bejelentést az Intézet a MOK Etikai Bizottságánál

 - közölte Andréka Péter. 

Székely doktor válaszol

Székely László, a kirúgott orvos Andréka levelére válaszolva azt írta, a szakmai ellehetetlenítése a célja annak, hogy a sajtóban intéznek ellene szakmai vádakat. Azt viszont örömmel konstatálta, hogy a korábbi nyilatkozattal szemben az intézet elvállalta, hogy van tudomása a betegről.

„Nem gondolom, hogy Andréka doktor kardiológusként jogosult lenne bármilyen szívsebészeti vagy érsebészeti orvosi területet szakmailag felülbírálni, különösen ezen kérdésekben a nyilvánosság előtt nyilatkozni. Ez az én hivatalos véleményem, mint a magyar orvosi szakmai kollégium szívsebészeti tagozatának elnöke” – közölte Székely doktor. Arról is írt, hogy a nyilvánosság előtt ilyenfajta szakmai vitába nem szabad bonyolódni, és hogy Andréka hiába próbálja illegális rendelésekkel vádolni, mert „nem történt semmilyen kötelezettség vállalás, amit én a GOKI helyett vagy nevében tettem”.

Székely azt írja, szeptember 19-én az ő közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették, a kórházi dokumentációs rendszeréhez megvonták a hozzáférését, és nem kérték, hogy bármiben és bárkinek az osztályt átadja, bármilyen betegről referáljon.

"Senki nem kérdezett, senki nem engedett sem a betegek közelébe, sem az orvosi dokumentációhoz, nem volt fontos, hogy az általam elmondott esetek vonatkozásában esetleg mint kirúgott főorvosnak kikérjék a véleményét, az írásos dokumentáción túl a szakmai véleményem, ismereteim" - írja a válaszban Székely.

Székely szerint az esetről Ender doktor kollégája szeptember 25-én írásban tájékoztatta az aktuális osztályvezetőt, aki a többi GOKI-n kívüli előjegyzést és indikációkat kezeli, hogy megfelelően járjon el. "A levelet személyesen adta át az osztályvezetőnek és felolvasta más szívsebészek jelenlétében, aki ezt követően áttekintette az adatokat. Vajon az ezt követő 8 nap során miért nem történt meg a Team döntése, az adminisztráció elindítása és a sürgősség megállapítása? - teszi fel a kérdést végezetül Székely. 

A Kardiológia Intézet nem hírügynökség

Cikkünk megjelenése után Andréka Péter megbízott főigazgató küldött még egy levelet. Ebben azt írja: több információt nem akarnak adni az ügyről a vizsgálat lezáráság:

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet nem hírügynökség, hanem hazánk egyik vezető kardiológiai valamint szív- és érsebészeti intézete. Megbízott főigazgató főorvosa nagyon sajnálja a kialakult helyzetet és a tegnap elhunyt beteg iránti kegyeleti okokból, valamint betegei, dolgozói és a teljes magyar közvélemény iránt érzett felelősségtudatból nem kíván több közleményt kiadni a dr Székely László szívsebész főorvoshoz köthető két betegével kapcsolatban addig, amíg a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága illetve Magyarország vezető szívsebészeiből és érsebészeiből álló független vizsgálóbizottság meg nem hozza döntését a két sajnálatos ügyről és arra kéri a hazai média minden szereplőjét, hogy ők is tegyék ugyanezt.

 

Tényi és az MSZP feljelent

Tényi István ügyvéd péntek este közölte az Indexszel, hogy feljelentést tesz a beteg halála ügyében foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. Korábban az MSZP is tett feljelentést az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, és Kásler Miklós miniszter lemondását követelik.

Előzmények

Andréka Péter megbízott főigazgató szeptember 20-án azzal indokolta Székely kirúgását, hogy az orvos egy tavaszi szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. Az orvos ezt azzal indokolta, hogy a betegnek így egy altatással, egy műtét alatt helyre tudták állítani a mellkasát. A főigazgató szerint azonban súlyos jogi-etikai vétség történt az állami és a magánellátás vegyítésével.

Az Intézetben több mint 50 dolgozó petíciót fogalmazott meg Székely kirúgása ellen tiltakozva. Többen úgy gondolják, a szívsebészt valójában személyes ellentétek miatt távolította el a megbízott főigazgató.

Az ügynek köze lehetett ahhoz, hogy Nagy Anikó egészségügyi államtitkár beadta lemondását. Miután a kirúgott szívsebész azon kevesek közé tartozik az országban, aki kis metszéses szívműtéteket tud végezni, ezeket a beavatkozásokat most az ország legnagyobb presztízsű intézetében egy másik kórház beugró orvosa végzi heti egy alkalommal délutánonként.

Borítókép: a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet épülete. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI.