Egész Európában kutatja a migrációt a Századvég

2018.10.15. 14:07

Újabb, 1,44 milliárd forintos megbízást kapott közvélemény-kutatásra a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciuma a kormánytól, vette észre a Népszava. A kormányközeli kutatócégnek két korábbi kutatást kell folytatnia.

Az egyik az EU28 néven ismert, minden európai országban elvégzett, az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekről, főként migrációról szóló felmérés lesz. Az EU28-at először 2015-ben rendelték meg a Századvégtől, most negyedszer fogják elvégezni, kiegészítve Ukrajnával és a nyugat-balkáni országokkal. A felmérést országonként ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végzi el a Századvég.

A másik egy időskutatás lesz az érintett korosztály körében. A kutatást idén is elvégezték, de még csak ezerfős, a teljes felnőtt magyar társadalmat reprezentáló mintán. Jövőre ugyanezt 12-szer 2000 fős, az 55 év feletti népességet reprezentáló mintán kell felvenni, illetve 12 darab, egyenként nyolcfős fókuszcsoporttal kell másfél órás beszélgetéseket lefolytatni. A Népszava szerint a kormányt különösen érdeklik majd a célcsoport médiafogyasztási szokásai.