A Fidesz megszavazta a Sargentini-jelentés elítélését

D MTI20180911016
2018.10.16. 12:39
A Fidesz–KDNP-vel szavaztak a kilépett, kizárt jobbikosok. A Jobbik tartózkodott, az LMP, az MSZP, a DK és a Párbeszéd nemmel szavazott az elutasításra.

A magyar parlament megszavazta a Sargentini-jelentés elutasításáról szóló fideszes javaslatot.

A képviselők 129 igen, 26 nem szavazattal és 18 tartózkodással fogadták el a Fidesz erről szóló javaslatát.

A szavazáson nem történt nagy meglepetés. A fideszesek igennel szavaztak, a Jobbik tartózkodott, az LMP és a baloldali pártok nemmel szavaztak.

  • A Fidesz–KDNP képviselői igennel szavaztak.
  • Négy független szintén igennel szavazott: a Jobbikból távozó/kizárt Dúró Dóra, Volner János, Fülöp Erik és Apáti István.
  • A Jobbik 18 képviselője tartózkodott.
  • Az LMP, amely az Európai Parlamentben nem szavazott a Sargentini-jelentésről, most nemmel szavazott. 
  • Nemmel szavaztak az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői, illetve a független Bősz Anett és Szabó Szabolcs.

A határozati javaslatot  Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyújtotta be. A „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról" címet viselő dokumentum kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Columbo és mérgezett nyíl

A parlamentben október elején zajlott a javaslat általános vitája, amelyen a fideszesek változatos jelzőkkel illeték a Sargentini-jelentést. Gulyás Gergely szerint ez egy „bevándorláspárti jelentés”, amely azért született, hogy Magyarország bevándorláspolitikáját elítélje.

Dömötör Csaba államtitkár azt mondta: a Sargeninti-jelentés „olyan, mint a Columbo": már az elején tudjuk, mi a dörgés". A KDNP-s Vejkey Imre úgy fogalmazott: a Brüsszel–Strasbourg–Soros-triumvirátus kiirtotta a keresztény értékeket nyugaton, mérgezett nyilaikat Magyarországra zúdítják." A legújabb mérgezett nyíl a Sargentini-jelentés."

Álvita, figyelemelterelés

Az ellenzék változatosan értékelte a Sargentini-jelentést, de mindannyian a Fideszt vádolták azzal, hogy parlamenti vitát rendezve felfújja az ügyet, és nem a jelentés valódi mondanivalójára reagál.

  • Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a fideszeseknek nem cáfolni kellene Sargentinit, hanem köszönetet mondani neki, ugyanis visszahozta a 68-as ideológiát, így a fideszesek álvitát tudnak folytatni.
  • Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője: bármit mond a Fidesz, migrációügyben nem ott van a törésvonal, ahol a kormánypártiak sejtetik.
  • Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője: A fideszesek javaslata tartalmában hazug, szándékában aljas". A fideszesek ugyanis nem a magyar népet védik, hanem elárulják", ráadásul személyesen megbélyegzik azokat, akik támogatták a jelentést.
  • Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke és frakcióvezetője: A vitában alig esett szó a szuverenitás kérdéséről, egy nagyon komoly figyelemelterelés zajlik."
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője: ez a jelentés az Orbán-kormány munkájáról szól, nem Magyarországot ítélte el, és a felmérések szerint a magyarok többsége is megszavazta volna.

(Borítókép:  Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). - f otó: Szecsődi Balázs /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?