Tiltakozásként a londoni magyar nagykövetség előtt aludtak

unnamed (2)
2018.10.24. 11:12 Módosítva: 2018.10.24. 15:53

Tíz londoni magyar a helyi nagykövetség előtt az aszfalton töltötte a keddről szerdára virradó éjszakát, így tiltakozva az október 15-én életbe lépő új jogszabály ellen, ami alapján sokkal szigorúbban büntetik Magyarországon a hajléktalanságot.

Nyolc-tíz fok volt az éjjel Londonban, az eső nem esett, mondta az Indexnek Csillag Tamás, a Momentum londoni alapszervezetének elnöke. Ő szervezte a tiltakozást.

"Tízen éjszakáztunk a követség előtt, de még legalább ennyien kint voltak nálunk az éjszaka folyamán, hoztak teát, takarót, biztattak minket. A rendőrök, akik odajöttek igazoltatni bennünket, azt mondták, hogy a követségről hívták ki őket. Nagyon kedvesek voltak velünk, három perc után el is mentek, miután elmagyaráztuk nekik, hogy miért vagyunk a helyszínen" - mondta az Indexnek.

Csillag azt is elmondta, hogy Londonban - ha nem blokkolják az utakat - nem szükséges bejelenteni a tüntetéseket, ők mégis megtették a bejelentést a demonstráció előtt.

A londoni magyar nagykövetséget is megkérdeztük a demonstrációról emailben, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint hivatalosan 91 ezer magyar él Nagy-Britanniában, ez a 2016-os adat. Más becslések több százezer főre teszik a szigetországban élő magyarok számát, az ONS adatokban ugyanis nem szerepelnek a gyerekek, a munkanélküliek vagy az illegálisan foglalkoztatottak.

FRISSÍTÉS 15.50-kor: 

Zsebik Anikó, a londoni magyar nagykövetség sajtó munkatársa az Indexnek azt írta, nem ők hívták ki a rendőrséget.

"Megkeresésére válaszul szeretném tájékoztatni arról, hogy a Scotland Yard saját forrásból értesült a tüntetésről és annak előkészületéről, amelyet követően - az ekkor szokásos eljárásrendnek megfelelően - döntöttek a kirendelt járőrök helyszínre küldéséről. A rendőrség a vonatkozó gyakorlatnak megfelelően tájékoztatta Magyarország Londoni Nagykövetségét az intézkedésekről" - fogalmazott.

(Borítókép: Csillag Tamás)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?