A pszichológusok is fellépnek a hajléktalanság kriminalizációja ellen

2018.10.26. 18:58
Újabb szakma képviselői, a pszichológusok is emberséget és a törvény visszavonását követelik. Állítólag már közel ezer pszichológus alá is írta a felhívást.

A "pszichológusok csatlakozása a hajléktalanság kriminalizációja elleni ügyvédi tiltakozáshoz" című nyilatkozat aláírói, vagyis a pszichológus szakma képviselői, is csatlakoztak az ügyvédek  és más szakmák tiltakozó felhívásához.

Krízisállapot, nem bűn

Mint a szervezők írják, a 2018. október 15-én életbe lépett törvény kriminalizálja a hajléktalanságot. A pszichológusok más szakmák észrevételeit azzal egészítik ki, hogy nyomatékosítják, a hajléktalanság egy olyan komplex társadalmi és egyéni krízisállapot, melynek megoldására a szabálysértési eljárás nem alkalmas.

B RKL20170902026
Fotó: Róka László

Ez a megközelítés a hajléktalanság problémáját mind az egyén, mind a társadalom szintjén kizárólag elmélyíteni tudja, ellehetetlenítve a problémák megoldására tett kísérleteket, fokozva a hajléktalan emberek kritikus egészségi állapotából fakadó további kockázatokat, például az öngyilkosság elkövetésének veszélyét.

Dehumanizálnak

Idézünk a szövegből: "a hajléktalanság áldozatául esők nem bűnözők, a szegénység és a nélkülözés nem bűncselekmény. A szabálysértési törvény megváltoztatásával a jogalkotó egy olyan társadalmi normát közöl, amely a pszichológia tudományos kutatásai által alátámaszthatóan akadályát képezi az emberek közötti szolidaritás kialakulásának és fenntartásának, és magában rejti a hajléktalan emberek dehumanizációjának és a velük szembeni agresszív fellépésnek a veszélyét."

Ezen indokok mentén a pszichológus szakma képviselői is követelik a törvény visszavonását, és a hajléktalanság problémájának szakmailag megalapozott, humánus, segítő szándékú megoldását. Az aláírók egyben jelzik, szakmai tudásukat szívesen a megoldás-keresés szolgálatába állítják.