Az MSZP a Kossuth térre vitetné a szemetet

2018.10.27. 14:45

Ahogy arról beszámoltunk, 116 településen odáig fajult a hulladékelszállítás megoldatlansága, hogy végül a katasztrófavédelem felmérte a helyzetet, hogy hétfőtől átvegye a szemétszállítás megoldását

Az ellenzék is szeretné felhívni a figyelmet erre a nonszensz helyzetre, amiben az államosított hulladékgazdálkodás gyakorlatilag csődöt mond, és tényleg felmerül lassan, hogy a tűzoltók álljanak neki elvinni a szemetet.

Liberálisok: privatizáció

"A rendszerváltáskor, az államszocialista rendszer bukásakor végérvényesen bebizonyosodott, hogy a liberális piacgazdaságnak nincs tartósan életképes alternatívája. Az állam piaci szerepvállalása, legfőképpen pedig monopolhelyzete nem kívánatos, hiszen újra és újra bebizonyosodik, hogy az állam - szemben a piacból élő versenyszféra szereplőivel - rossz gazda. A Liberálisok szerint a hazai hulladékgazdálkodási szektor mielőbbi privatizációja volna szükséges" - írják a Liberálisok.

MSZP: polgári engedetlenség

Az MSZP polgári engedetlenségi mozgalmat indít, ha a kormány szerdáig nem talál megoldást az országos hulladékgazdálkodási problémákra, írja az MTI. Szaniszló Sándor, a szocialisták fővárosi képviselője szombaton az Országház mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondta, amennyiben a kabinet nem gondoskodik a zökkenőmentes hulladékszállításról, akkor arra kérik az elégedetlen állampolgárokat, hogy hozzák el a Kossuth Lajos térre az időben el nem szállított, szelektíven gyűjtött hulladékukat.

Jobbik: szemét a székház elé

A jobbikos Varga Zoltán Péter és Szalontai Boldizsár a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót. Arról beszéltek, hogy az embereket nem érdekli, hogy ki hibázott, az állami cég, vagy a kormány, csak az a lényeg, a kormány tegye a dolgát, és oldja meg, hogy a szemét el legyen szállítva. A sajtótájékoztató végén pedig "a több mint 100 település jelképes ajándékát" adták át a cégnek: az épület elé pakoltak több zsák szemetet, legalábbis több tömött szemeteszsákot.

szemét.PNG
Kép: Youtube / Jobbik Info

DK: befürdés kukaholdinggal

A Demokratikus Koalíció nem hirdetett akciót, csak közleményben követelte, hogy a kormány "azonnal lásson neki ésszerű megoldást találni a szemétkérdésre, ne sehova sem vezető központosítással vagy a katasztrófavédelem ugráltatásával fedjék el a bajt." Szerintük elég egyértelmű, hogy a kormány csúnyán befürdött a "Kukaholdinggal".

Azt, hogy hasonló esetben a katasztrófavédelemnek kell átvennie a szemétszállítás feladatát, jogszabály rögzíti. Ilyenkor kétféle eshetőség van, az első, hogy ideiglenes a probléma, ilyenkor a katasztrófavédelem feladata csak addig terjed, hogy kijelöl egy vagy több másik szolgáltatót az országban, amelynek van szabad kapacitása, és át tudja venni egy időre a területet. A második a szükséghelyzet esete, ennek elrendeléséhez az kell, hogy közegészségügyi veszélyt állapítsanak meg. Mostanáig szemétügyben nem volt példa ilyesmire Magyarországon, valószínűbb, hogy az első opció válik valósággá most is.

A kukakáosz okairól, következményeiről és a várható folytatásról itt írtunk részletesebben.