Mégsem fog a tanárok szabadidejében kutakodni a kormány

2018.10.30. 09:15

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága kétszer is megerősítette, hogy ejtették a tanárok munkaterhelésének kérdőíves felmérését – tudta meg a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ).

Ahogy arról augusztus végén mi is beszámoltunk, az Emmi éppen a PDSZ kezdeményezésére tervezte a kérdőíves felmérést, az akkori elképzelés szerint szeptemberben küldték volna el a kérdőívet mind a 170 ezer pedagógusnak. Az első tervezetet azonban nem egyeztették a szakszervezettel, amely kifogást is emelt, mert a kérdések a munka mellett olyasmikre is rákérdeztek volna, mint hogy a tanárok milyen Facebook-csoportokban vannak benne vagy milyen hírlevelekre iratkoztak fel. Ráadásul a kitöltők anonimitása sem lett volna garantált.

Bár a minisztérium napirendjéről mostanra lekerült a kérdés, a PDSZ nem mondott le egy szakmailag rendben lévő felmérés összehozásáról. Ők azonban inkább statisztikailag reprezentatív mintavételben gondolkodnak, mert mind a 170 ezer tanár megkérdezése szerintük túl sokba kerülne, ráadásul csak akkor lenne értelme, ha akkor már mindannyian válaszolnának is, de az Emmi tervezete szerint ez nem lett volna kötelező.

Hasonló felmérés legutóbb 2010-ben készült, azt szintén a PDSZ kezdeményezte, és a Tárki végezte. Az Emmi most ragaszkodott volna ahhoz, hogy a kormányközeli Századvég kapja a munkát. A 2010-es eredmények szerint egyébként egy tanárnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint azért lenne szükség az újabb felmérésre, mert ez a szám jelentősen növekedhetett azóta.