Láthatatlan pártok emberei gyűjtenének egymillió aláírást Európában

902A1187
2018.11.05. 13:41

Mióta az LMP bejelentette, hogy nemcsak a Hadházy Ákos által indított aláírásgyűjtést támogatják, hanem egy másik, uniós pénzek ellopását megnehezítő akciót is, azóta kérdés, hogy pontosan mi is az, ami mögé beálltak. 

A "Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!" nevű európai polgári kezdeményezésről néhány napja írtuk meg, hogy magyarok indították, és az Európai Unió legalább hét országában szednének össze egymillió aláírást. Egy évük van rá, ha ez sikerül, az Európai Bizottság nagyobb jogkörökkel ruházhatja fel az OLAF-ot és az Eurojustot, hogy hatékonyabban léphessenek fel az uniós források szabálytalan (törvénytelen) tagállami felhasználásával szemben. 

A szervezők ma álltak először nyilvánosság elé, és a kezdeményezés körüli homályos kép nem lett sokkal tisztább. 

Kezdjük ott, hogy egy kimondottan Európa jövőjét befolyásolni kívánó esemény bemutatkozó sajtótájékoztatójára két médiumtól mentek el. Az Indexen kívül még egy holland szabadúszó volt jelen. Ezzel kapcsolatban az egyik szervező azt mondta, hogy "nincs mit magyarázni a létszámról", nem két hét alatt akarnak nyerni, és 

nem is akarunk kéthetente valamilyen peszudoeseménnyel bekerülni a hírekbe. 

Miközben egy olyan akcióról van szó, aminek a sikere kizárólag azon múlik, hány emberhez és milyen gyakran jut el a híre. Hozzátették azt is, kaptak egyébként érdeklődést "nyugatról is". 

Inkább nem indultak el a választásokon 

A kezdeményezés vezetője Keresztény Zoltán, aki mint kiderült a tavaly alapított, az euró bevezetéséért népszavazást kezdeményező Polgári Világ Pártja elnöke. Ebben a pártban volt ideig-óráig Pukli István egykori iskolaigazgató, Keresztény pedig arról beszélt 2017-ben, hogy az idén áprilisi választásokon "jórészt kiábrándult Fidesz-szavazók fogják a pártot választani". A választáson végül nem indultak el. 

Az akció másik vezetője a Bécsben élő Fehér Balázs, aki nyárig a Polgári Konzervatív Pártban munkálkodott. Meglepő, de ez a formáció még ma is "aktív", legutóbb például kiadtak egy közleményt, amelyben üdvözölték a Sargentini-jelentés elfogadását. A kérdésre, hogy miért lépett ki, Fehér azt mondta, jobb így neki és ennek a kezdeményezésnek is, hogy párton kívüli ember, egyébként pedig kedveli Sebastian Kurtz politikáját. 

Fehér elmondta, hogy azért nem indultak el az áprilisi választásokon, mert nem akartak gyanúba keveredni, mint az állami támogatásokat lenyúló kamupártok. 

Csak online gyűjtenek 

A két embernek tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy új játékszabályokat szeretnének az EU-ban, és mivel azt akarják, hogy az unió minden állampolgárának ugyanannyi esélye legyen aláírni a kezdeményezésüket, arra jutotttak, hogy ezt csak online lehet majd megtenni. 

Az adatok szerintük biztonságban vannak, egy luxemburgi szerverre kerülnek, és ha megvan az egymillió aláírás, tagállamonként hitelesítik majd őket. Volt egy kis zavar, hogy itthon pontosan melyik szervezet fogja ezt megtenni, de végül arra jutottak, hogy a Nemzeti Választási Bizottság lesz az. 

Azt mondták, hogy szerintük nem kérdés, hogy összejön-e egymillió aláírás, sőt, több is lesz az, és akkor majd meglátják, hogy gyűjtenek tovább. Hogy kik segítenek nekik, arról egyelőre nem derült ki sok minden, az európai zöldek állítólag tettek nekik egy ígéretet, hogy az EP-kampányban nyomni fogják a témát, illetve bizonyos informális támogatókról is szó esett. Ezen kívül megkértek mindenkit, civilt és politikai szereplőt, hogy tegyék ki "weblapjukra" a kezdeményezés honlapjának linkjét. 

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)