Továbbra sem tudni, mikor tüntetik el a gázgyári mérgeket

ocsmany
2018.11.07. 14:44
A Zöldhatóság 2016-os határozata szerint a NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nek 2019-ig végeznie kellene a volt Óbudai Gázgyár területének kármentesítésével, a szennyezett talaj cseréjével. A cég azonban határidőhalasztást kért, amit jogerősen október végén meg is kapott, így a kármentesítés határideje kitolódott 2022-ig. A kármentesítés megkezdésének idejét továbbra is homály fedi.

Mint arról beszámoltunk, az alacsony dunai vízállás felfedte, hogy rákkeltő mérgek szivárognak a Hajógyári-sziget északi csúcsával szemben, a volt Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a Dunába. Lapunk a Greenpeace-szel közösen a helyszínen vett mintát a büdös, habzó csurgalékból, és kiderült, hogy a környezetvédelmi határértéket akár százszorosan is meghaladó mértékben rákkeltő anyagokat (naftalint, arzént, benzolt és benzolszármazékokat) tartalmaznak. Ezt rá kis idővel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálatai is igazolták.

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Óbudánál

Mint az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén kiderült, a partfalból szivárognak a szennyező anyagok, de a Duna vizében a katasztrófavédelem szennyezettséget nem mutatott ki.

A zöldhatóság 2016-os határozata szerint a terület kármentesítését már 2017-ben el kellett volna kezdeni, és 2019-ben be kellene fejezni. Ehhez képest a mentesítésre kötelezett NKM Földgázszolgáltató Zrt. (az Óbudai Gázgyár jogutódja) tavaly év végén három éves halasztást kért, amit idén februárban meg is kapott. A halasztást a szomszéd területen ingatlanfejlesztést végző Graphisoft Park megtámadta, mert nekik a kármentesítés mielőbbi befejezése lenne az érdekük, de fellebbezésüket a napokban másodfokon is elutasították.

Megkerestük a NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t, hogy mikor szándékoznak kiírni a tendert a kármentesítésre, azaz mikor kezdődhet meg a gázgyári terület megtisztítása. Válaszuk szerint a környezetvédelmi hatóság által megállapított kármentesítési határidők (az egyes ütemek részhatáridői) 2021-ben, illetve 2022-ben járnak le. A projekt végrehajtása és ütemezése a hatóság által megszabott határidőkhöz igazodik. A kivitelezői közbeszerzési pályázat a tervezett időütemezésnek megfelelően zajlik. A tervezett időütemezésről azonban nem írtak semmit.

Valamivel többet mondott el a cég képviselője a keddi országgyűlési szakbizottsági ülésen. Az MTI tudósítása szerint Halmai Orsolya projektmenedzser azt közölte, hogy a kármentesítés a becsült érték meghatározásával folytatódhat, ezt követően közbeszerzési pályázatot írnak ki a kivitelező kiválasztására. A veszélyes hulladéknak minősülő szennyezett talaj tömege 185 ezer tonnára becsülhető, a legszennyezettebb területeken 12 méter mélységig kell cserélni a talajt. A partfalból a káros anyagok kifolyását a magas vízállás akadályozza, ezért az valószínűleg csak alacsony vízszintnél jelent veszélyt - tette hozzá. Közölte, hogy a költségekhez a főváros önkormányzata és az Innogy is hozzájárul. 

Kérdésünkre a főpolgármesteri hivatalban azt mondták, hogy a fővárosi önkormányzatnak legfeljebb 1,5 milliárd forint fizetési kötelezettsége keletkezhet. Az NKM Földgázszállító Zrt. a főváros előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nem támogathat és kezdeményezhet az ismert környezetszennyezéssel kapcsolatban tett javaslatot, illetve nem vehet részt olyan döntéshozatalban, amelyhez a főváros előzetesen írásban nem járult hozzá.

Hasznos Gábor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának kármentesítési referense szerint noha az eljárás régóta húzódik, mivel a szennyezés kiterjedését és mértékét, terjedési irányait, kockázatait csak ütemezetten lehetett felmérni a 22 hektáros területen, a kármentesítés ügyében fontos lépések történtek. Hozzátette, hogy a területen álló ipari műemlékek is nehezítik a rendezést, de hátráltatta a területhasznosítás bizonytalansága is, hiszen a beavatkozást ez is befolyásolja. 

(Borítókép: A Gázgyárból szivárgó szennyeződés a Duna partján - fotó: Szili Tamás / Index)