Képviselői csoportot alakított a Mi Hazánk

2018.11.10. 11:31

Képviselői csoportot alakított az Országgyűlésben a Mi Hazánk Mozgalom, írja az MTI Dúró Dóra sajtótájékoztatója alapján. Dúró elmondta, hogy sem anyagi, sem felszólalási lehetőségeik nem bővülnek a lépéssel, de ki akarják fejezni, hogy "már nem négy magányos farkasként" folytatják a politizálást, hanem egységben, együttműködve. Közleményükben azt írják, a Házszabály 6. §-a lehetővé teszi, hogy frakciónak nem minősülő (így pénzügyi forrást sem jelentő) képviselői csoportot hozzanak létre. A döntésről hétfőn tájékoztatják a házelnököt.

A csoportban négy, korábban a Jobbik színeiben mandátumot szerzett politikus foglal helyet. Dúró Dórát május végén zárták ki az ellenzéki frakcióból, a Toroczkai László vezette Mi Hazánk megalakulásával annak politikusaként politizál. Volner Jánost egy hónapja zárták ki a Jobbik képviselőcsoportjából, emiatti tiltakozásul két képviselő - Apáti István és Fülöp Erik - követte őt. A három politikus szerdán jelentette be, hogy a jövőben a Mi Hazánk színeiben politizálnak és kérték felvételüket a pártba.

Ahogy arról korábban bővebben írtunk, frakciót alakítani a mostani szabályok szerint nem tudnak a fenti politikusok, pedig nyilván felsorolhatatlanul nagyobb a mozgásterük lenne, mint akárhány független képviselőnek. Egyrészt anyagi szempontból előnyös a frakció (az állami támogatás mellett a frakciónak önálló alkalmazottjai is lehetnek), másrészt kommunikációs szempontból ad több lehetőséget (napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések). A Jobbikban  gyorsan szárnyra is kapott a pletyka, hogy a Fidesz–KDNP esélyt adhat a Jobbikból levált/kivált/kizárt politikusoknak a politikai erejük növelésére, hogy a házszabály módosításával könnyen önálló frakcióhoz juthatnak a Jobbikból az utóbbi időszakban távozó képviselők.

A mostani szabályok szerint frakció alakítására csak „az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak". És minimum öt fő kell a frakció alakításához. Két ciklussal ezelőtt emiatt nem tudtak az MSZP-ből kilépő DK-sok, illetve az LMP-ből kilépő párbeszédesek önálló frakcióhoz jutni. Az exjobbikosok szintén nem teljesítik egy kritériumot sem (a Mi Hazánk a választás után alakult, ráadásul most négyen vannak).