Újraválasztották Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt

DMARC20181111024
2018.11.11. 16:09

A Párbeszéd vasárnapi tisztújító taggyűlésén újraválasztották a párt két eddigi társelnökét, Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt, írja az MTI. A társelnökök mandátuma 18 hónapra szól, egyiküknek sem volt kihívója.

A jelenlévő párttagok szavaztak a héttagú álló elnökségről is. A testületnek automatikusan tagja a két társelnök, mellettük Szabó Zsolt, Béres András, Hegyesi Beáta, Tordai Bence és Mach Péter került be az testületbe.

A szavazás utáni sajtótájékoztatón Karácsony elmondta: a Párbeszéd politikai stratégiájáról is döntöttek, és miközben az MSZP-vel közösen indulnak a jövő évi EP-választáson, egy széles körű, "Európa-párti szövetség" kialakítására is törekszenek.

Azt mondta: tudják, hogy az ellenzéki pártok egy része önálló listával készül, de szerintük nagyon sok civil szervezet és társadalmi mozgalom gondolkodik hasonlóan, mint az MSZP-Párbeszéd szövetség, ők pedig azt szeretnék elérni, hogy az EP-listájuknak a lehető legszélesebb körű társadalmi támogatottsága legyen.

Szabó Tímea szerint csak úgy elképzelhető a szövetségesi politika, ha jövőre az önkormányzati választáson Karácsony Gergely lesz a zuglói polgármesterjelölt és ezt szövetségeseik helyi, regionális és országos szinten is támogatják.

Elmondták: a Párbeszéd elsődleges célja a mindenki számára elérhető alapjövedelem bevezetése, ami mellett a paksi atomerőmű bővítésének leállításáért és a lakhatási problémák megoldásáért akarnak küzdeni, illetve kiemelten foglalkoznának az egészségüggyel és az oktatással is.

Egy ellenzéki jelölttel Tarlós ellen

Karácsonyék továbbra is támogatják, hogy jövőre tartsanak előválasztást az ellenzéki főpolgármester-jelöltek között, és remélik, hogy az év végéig minden számottevő politikai szereplővel meg tudnak állapodni erről.

Karácsony kijelentette, hogy felelőtlennek tart minden olyan politikai próbálkozást, aminek az a célja, hogy "felszalámizza" a fővárosi ellenzéket annak érdekében, hogy újra Tarlós István legyen a főpolgármester. Ha megtartják az előválasztást, mindenkitől elvárja majd, hogy a legtöbb szavazatot kapott jelöltet támogassa.

A politikus úgy fogalmazott: ha demokratikus lesz a folyamat, akkor "ott a helyem ebben a versenyben, de önmagában fontosabbnak tartom az elvet, mint a személyes ambíciókat". Szabó Tímea mindehhez annyit fűzött: Tarlós Istvánt csak akkor lehet legyőzni, ha a demokratikus ellenzéki oldal egy jelöltet indít.

(Borítókép: Szabó Tímea és Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnökei sajtótájékoztatót tartanak a párt tisztújító taggyűlése után Budapesten az OKISZ Inkubátorházban 2018. november 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)