Legkésőbb év végéig eldőlhet, menedékjogot kap-e nálunk Gruevszki

2018.11.13. 15:56

Ha a Facebook-oldalán már jelezte, akkor minden bizonnyal a hatóságoktól már megkérte a menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki. A jogszabályok értelmében ugyanis azt haladéktalanul meg kell tennie, akár már a repülőtéren, a tranzitzónában. Amúgy a kérelmet a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültüggyel foglalkozó szerveinek kell benyújtania, az eljárásért nem kell fizetni. (Cikkünk megjelenése után a külügyminisztérium azt közölte, hogy a menekültkérelmet "sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról azok lezárultáig nem adhatunk felvilágosítást".)

Ha Gruevszki menedékjogot kap, akkor az két dolgot jelent: Magyarországon maradhat és nem kell attól tartania, hogy a magyar hatóságok kiadják őt a macedónoknak. Ez esetben Gruevszki menekült lesz. Menekült az, aki "faji, illetőleg vallási okok, nemzetiségi -, vagy meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, avagy politikai meggyőződése miatt hazájában üldöztetést szenvedett el, vagy ilyen üldöztetéstől megalapozottan fél, jelenleg Magyarország területén tartózkodik és menekültstátusz iránti kérelmet terjesztett elő".

Tehát Gruevszki jelenleg menekült, a kérdés csak az, kap-e menedékjogot vagy sem.

A hatóságnak 60 nap alatt kell elbírálni Gruevszki kérelmét, ez alatt személyesen meg is kell hallgatni őt, ahol el kell mondania, mik azok az okok, ami miatt menedékjogot kér. Gruevszki azt állítja, halálos fenyegetéseket kapott Macedóniában, így nyilvánvalóan erre is hivatkozni fog az eljárás alatt. Lehetőség van gyorsított eljárásra is, ez esetben a hatóságnak a kérelem benyújtásától számítva 15 napon belül döntenie kell. Hogy gyorsított eljárásban tárgyalják-e Gruevszki ügyét, azt a hatóság eldöntheti. 

Amennyiben a hatóság úgy ítéli meg, hogy Gruevszkit nemzetközi védelem illeti meg (azaz menekült, oltalmazott lesz, vagy megtiltják, hogy visszaküldjék Magyarországnak), akkor tartózkodási jogot kap Magyarország területén. Ezen kívül a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számos támogatást és segítséget nyújt annak érdekében, hogy a többi menekülthöz hasonlóan a volt macedón kormányfő minél hamarabb beilleszkedhessen a magyar társadalomba.

Ha esetleg a hatóság úgy téli meg, hogy Gruevszki nem kap védelmet, akkor a macedón politikus ezt a döntést a bíróságon támadhatja meg. A bíróság adott esetben akár új eljárás lefolytatására is kötelezheti a hivatalt. 

A volt kormányfőt hazájában két év börtönre ítélték, miután 2012-ben miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

Az  Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló volt kormányfőnek november 8-ig kellett volna bevonulnia a börtönbe, azonban ehelyett Budapestre jött. Mint hétfőn megírtuk, mivel a macedón hatóságok nem találták sem otthon, sem máshol Gruevszkit, ellene  elfogatóparancsot adtak ki.

Mivel Gruevszki jóban van Orbánnal, ezért nem zárható ki, hogy mielőtt úgy döntött, menedékjogot kér, informálisan kommunikált erről a magyar kormányzattal. 

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben az autó megvásárlásáról esik szó.

Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.

Gruevszki egyébként annak ellenére, hogy börtönbüntetést kapott, képviselő maradhatott, a szkopjei képviselőház ugyanis nem szavazta meg a politikus parlamenti képviselői mandátumának a visszavonását.