Biztonsági okból kezelik másképp Gruevszki menekültügyét

2018.11.14. 15:54

Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz, írta szerdai közleményében a Miniszterelnökség. Mint írják, Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon.

A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor.

A Miniszterelnökség szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese. A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának. Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért

semmilyen formában nem kívánunk szuverén országok belügyeibe beavatkozni, a volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintjük.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.

A volt kormányfőt hazájában két év börtönre ítélték, miután 2012-ben miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Az  Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló volt kormányfőnek november 8-ig kellett volna bevonulnia a börtönbe, azonban ehelyett Budapestre jött. Mint hétfőn megírtuk, mivel a macedón hatóságok nem találták sem otthon, sem máshol Gruevszkit, ellene  elfogatóparancsot adtak ki . Gruevszki Soros-ellenes propagandájáról, ami a magyar kormánynak is ihletet adhatott,  itt írtunk bővebben .

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból.