Sorost is belekeverte a Fidesz a Magyarországra menekülő volt macedón kormányfő menedékkérelmébe

K EPA20150206160
2018.11.14. 17:35

"Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány - amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható - e pillanatban üldöz és fenyeget" - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója, amikor a Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnökről kérdezték. 

Hidvéghi Balázs azt is mondta: Magyarországnak töretlen joggyakorlata, hogy a valóban üldözötteknek Magyarország menedéket ad, és ennek eldöntése az erre hivatott hatóságnak a feladata.

A volt macedón kormányfőt hazájában két év börtönre ítélték, miután 2012-ben miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Az Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló volt kormányfőnek november 8-ig kellett volna bevonulnia a börtönbe, azonban ehelyett Budapestre jött. Mint hétfőn megírtuk, mivel a macedón hatóságok nem találták sem otthon, sem máshol Gruevszkit, ellene  elfogatóparancsot adtak ki . Gruevszki Soros-ellenes propagandájáról, ami a magyar kormánynak is ihletet adhatott,  itt írtunk bővebben .

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben az autó megvásárlásáról esik szó.

Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.

(Borítókép: Soros György 2015-ben. Fotó: Andreas Gebert / MTI / EPA)