Nyomoz a rendőrség az óbudai gázgyári mérgek miatt

5K8A3021
2018.11.15. 14:21

Tájékoztatjuk, hogy az óbudai gázgyári talajszennyezés Dunába jutásával összefüggésben a rendőrségre 2018. október 31-én érkezett feljelentés ismeretlen tettes ellen, amely alapján a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysága nyomozást rendelt el környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt.

– erősítette meg lapunknak az RTL Híradó információját a rendőrség. A nyomozás folyamatban van, csütörtökig gyanúsított kihallgatására még nem került sor.

Mint arról elsőként beszámoltunk, egy olvasónk hívta fel a figyelmet az óbudai Duna-parton tapasztalható, különböző színű folyadékok Dunába szivárgására, és a környéken érezhető szúrós szagra. Mivel a Zöldhatóság nem válaszolt kérdéseinkre, a Greenpeace Magyarország szakértőivel a helyszínre mentünk, ahol mintákat vettünk a szivárgó folyadékból.

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Óbudánál

Pár nappal később kiderült, hogy a csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag (naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok) többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a Zöldhatóságnál. 

A mérési eredményt a helyszínre később kiszálló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálatai is igazolták.

Azóta az is kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki:

A cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket.

Az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek.

Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton.A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Tehát tíz éve tudható, hogy alacsony vízállásnál az egykori gázgyár talajvízbe szivárgott mérgei a Dunába folynak (minél alacsonyabb a vízállás, annál inkább). Az eredményeket azért lehetett sokáig elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba.

A Dunába szivárgó szennyezőanyag az Óbudai Gázgyárnál
A Dunába szivárgó szennyezőanyag az Óbudai Gázgyárnál
Fotó: Németh Sz. Péter / Index

A szennyeződés az 1984-ben bezárt Óbudai Gázgyár talajából szivárog a Dunába, a gáz gyártása során keletkező gázmasszát ugyanis a földben tárolták. A hatóság a Főgáz Zrt-t kötelezte először a talajcserével járó környezet-helyreállításra, amit a cég megszűnésével a jogutód (NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában álló) NKM Földgázszolgáltató Zrt. örökölt meg.

A több mint tízmilliárd forintosra becsült kármentesítés azonban annyira nem halad, hogy a zöldhatóság idén februárban újabb három év haladékot adott a cégnek rá. Bár a halasztást tartalmazó határozatot megtámadták, októberben, mint arról beszámoltunk, mégis jogerőssé vált.